Intern linken, wat is dat en hoe kun je dat (automatisch) doen?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Een ketting die symbool staat voor intern linken

Intern linken is enorm belangrijk voor de zoekmachine optimalisatie van je website. Door intern linken goed toe te passen op je website zal je website hoger in Google komen.

Daarnaast is het ook erg gebruiksvriendelijk voor de bezoeker.

Maar wat zijn interne links nou eigenlijk?  En hoe kun je dat succesvol (en automatisch) toepassen op je website.

In dit artikel vertel ik je alles over intern linken. Lees dus snel verder!

Wat is intern linken?

Simpel gezegd is intern linken een link maken tussen pagina’s op dezelfde website. Dit klinkt misschien een beetje verwarrend, maar dat is het helemaal niet.

Door een interne link te maken verbind je eigenlijk twee pagina’s met elkaar. Stel: op je website heb je een artikel. In dat artikel komt een woord voor waar een andere pagina op jouw website uitgebreider op in gaat. Dan kun je dat woord laten linken naar deze pagina.

Een voorbeeld van interne links op Internet Succes Gids.nl
Hierboven zie je een voorbeeld van een interne link. ‘Social media’ linkt naar de social media categorie op Internet Succes Gids.nl. Als je met je muis over de link gaat, verschijnt er een anchor tekst.

Zo kan de bezoeker heel eenvoudig meer over dat onderwerp lezen, en bij Google scoor je hier punten mee. Google ziet namelijk dat het gelinkte woord naar de betreffende pagina verwijst, en dus geeft Google hier een waarde aan.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je ieder woord moet gaan linken en heel veel interne links op een pagina moet maken, want dat heeft Google natuurlijk snel genoeg door.

Hou het zo relevant mogelijk en schrijf je teksten niet met de bedoeling om zoveel mogelijk interne links te maken.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Hoe kun je succesvol intern linken?

Veel mensen maken wel een interne link, maar halen er niet het maximale uit. Je kunt namelijk een anchor tekst meegeven aan de link. Dat is de tekst die verschijnt als je er met je muis overheen gaat. Zo geef je nog een keer een extra waarde mee en zul je nog beter in Google scoren.

Een anchor tekst meegeven aan een link
In WordPress kun je heel eenvoudig een anchor tekst meegeven aan een link. De ’titel’ is in dit geval de anchor tekst.

Wat ik ook veel zie is dat mensen een ‘Klik hier’ link maken. Dat is zonde, want daar heb je eigenlijk niks aan.

Je ziet dan bijvoorbeeld de tekst “Klik hier voor meer informatie over internet marketing” en de ‘klik hier’ is dan een link naar een andere pagina.

Als je dat doet dan geef je dus aan Google aan dat de gelinkte pagina over ‘klik hier’ gaat.

Je kunt in dat geval beter “Klik hier voor meer informatie over internet marketing” gebruiken.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Hoe kun je automatisch interne links maken?

Als je veel pagina’s hebt dan is het een heel karwei om alle pagina’s af te gaan en te zoeken naar woorden die je kunt linken met andere pagina’s. Als je een WordPress website hebt kun je heel eenvoudig automatische interne links maken. Dit kun je doen met al bestaande pagina’s, maar ook met pagina’s die je nog gaat toevoegen.

Je kunt met de WordPress plugin SEO Internal Links precies instellen welke woorden je waar naar toe wilt linken.

De plugin zal er dan voor zorgen dat alles automatisch gaat en dat bespaart je een hoop tijd en moeite.

Maak jij veel gebruik van interne links op je website? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder.

Vond je dit artikel nuttig? Een like of share wordt zeer gewaardeerd :).

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

12 reacties op “Intern linken, wat is dat en hoe kun je dat (automatisch) doen?

 1. hoe kan ik de plugin:SEO Internal Links het beste instellen zou misschien een filmpje erbij kunnen zetten is maar een tip:)
  ik hoor wel hoe je er over denkt

  mvg julien

  1. Hoi Julien,

   Bedankt voor je reactie :).
   De plugin is niet moeilijk. Je kunt simpelweg aangeven welke woorden je wilt linken, en waar naar toe ze moeten linken. Dit kun je doen bij de instellingen van de plugin.

   Een video ga ik op de planning zetten!

   Groet,

   Jacko Meijaard

 2. Hallo Jacko,

  Bedankt voor je tip over interne links die automatisch werken. Mijn vraag is:
  Wat en waar moet ik handmatig voorbereidend werk doen? Ook ik zou graag een filmpje hierover willen zien zoals Julien al aangaf. De plugin heb ik al geïnstalleerd en geactiveerd. Maar wat nu?

  Met vriendelijke groet,

  Frits

  1. Hoi Frits,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik zal binnenkort een filmpje maken. Door de drukte is het er nog niet van gekomen.

   Wat je nu moet doen is in de instellingen van de plugin opgeven welke woorden je wilt linken, en waar ze naar toe moeten linken.

   Vervolgens kun je nog instellen of woorden alleen op pagina’s, berichten of categorieën gelinkt moeten worden.

   Als je woorden hebt opgegeven, gaat het allemaal vanzelf ;-).

   Succes!

 3. Hallo Jacko,

  Is het ook mogelijk om een woord binnen de op je website geplaatste tweet (in de sidebar) naar een pagina of woord te linken op je website?

  Groeten,

  Hilde

 4. Bedankt voor de tips!
  ik link enkel intern als de text die geschreven is exact hetzelfde is als de permalink (alles wat achter .nl/ komt) is dit goed of maakt het niet uit welk woord je linkt naar een bepaalde interne pagina?

  1. Zolang het maar relevant is!

   Als je een permalink van (bijvoorbeeld) /geld-verdienen hebt, maar in de tekst gebruik je de woorden “hoe je geld kunt verdienen”, dan kun je die ook intern linken ;-).

 5. Leuk artikel!
  Zelf maak ik ook veel gebruik van interne links maar uiteraard niet teveel. Waar kan ik het beste de interne link plaatsen? (ankertekst etc. is duidelijk)
  Voorbeeld;
  In de eerste alinea gebruik ik een woord “goedkoopste zorgverzekering” en heb hier ook een interessante pagina voor geschreven. moet ik hem dan hier op plaatsen? Of is het beter om deze in een andere alinea waar het woord ook voorkomt te plaatsen?
  Ik hoor het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *