Geld verdienen met fotografie

Hoe je online én offline geld met foto's kunt verdienen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Professionele fotografie is een competitieve industrie, waar het moeilijk is om door te breken. Toch zijn er manieren om geld te verdienen met je foto’s als je geen professionele fotograaf bent. Er zijn zelfs opties waar je misschien nooit bij stilgestaan hebt. In dit artikel hebben we de beste mogelijkheden voor je op een rijtje gezet, inclusief tips die je kunnen helpen je foto’s waardevol te maken. 

Als je wilt leren hoe je je passie voor fotografie kan omtoveren tot een winstgevende business op het internet, ben je hier op het juiste adres!

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Waar verdien je online geld met fotografie?

Het internet is een magische plek. Je hebt namelijk oneindig veel mogelijkheden als het gaat om het opzetten van je eigen onderneming. Ook bij fotografie heb je veel opties om een extra zakcentje te verdienen. Hier geven we je de beste opties om thuis op je computer aan de slag te gaan. 

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Stockfoto’s

Stockfoto’s zijn beelden die ‘op voorraad’ zijn. Deze krijgen een licentie van een beeldbank, en worden vervolgens gekocht door reclamebureaus, kranten, websites, enzovoort. 

Een van de grootste voordelen van beeldbanken is dat ze het meeste werk voor je doen. Zodra je een collectie van goede foto’s hebt, hoef je deze alleen maar te uploaden. Vervolgens kunnen je foto’s wereldwijd aangeschaft worden. Daar hoef je zelf geen moeite voor te doen.

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het maken van je collectie:

 • Richt je op een niche. Er zijn talloze stockfoto’s, dus je vergroot je kansen als je een onderwerp kiest dat niet in grote hoeveelheden aanwezig is. 
 • Houd de huidige trends in de gaten. 
 • Maak authentieke foto’s, die niet al te geposeerd en stijfjes zijn.

Vervolgens zul je de juiste online beeldbank moeten vinden. Er zijn verschillende beeldbanken die een groot publiek trekken, en elk zijn eigen voordelen heeft. Beschouw bij het kiezen bijvoorbeeld het tarief dat je ontvangt, de licentie en de blootstelling die je als fotograaf kunt ontvangen. Ga bij jezelf na wat het belangrijkst voor jou is, en zoek op basis hiervan een passende beeldbank.

Als je graag zoveel mogelijk geld verdient, raden we je Shutterstock aan. Hierbij ontvang je namelijk een eerlijk tarief, dat begint bij 20% van de verkoopprijs. Veel stockfotografen geven aan op deze website het meeste te verdienen.

Als je voor de blootstelling gaat, is iStock een goede optie. Hier ontvang je 15% van de verkoopprijs van een foto, maar hebben maar liefst 1,5 miljoen mensen toegang tot je collectie. 

Bloggen

Bloggen is een geweldige optie als je graag online geld wilt verdienen met je fotografie. Als je een spannende en verfrissende blog maakt die veel bezoekers trekt, kun je met behulp van advertenties goed verdienen.

Google Ads is een van de meest populaire en makkelijkste manieren om advertenties op je website te krijgen. Probeer echter ook affiliate-marketing uit, waar je producten van een bepaald bedrijf promoot en daar een commissie voor ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan een blog die de beste camera’s benoemt, en plaats daarbij links van de producten die te koop zijn op bol.com.

De belangrijkste methode om succesvol te worden met bloggen, is door regelmatig content van hoge kwaliteit te plaatsen. Foto’s zijn daarom perfect bij een blog, omdat deze een visueel element toevoegen aan je content. Populaire ideeën voor blogs over fotografie zijn tutorials, reviews over foto-apparatuur of een kijkje achter de schermen van jouw fotosessies. 

Vergeet niet je Instagram te linken in je blog. Hierdoor kunnen lezers nog meer van je fotografie zien, en zul je meer volgers krijgen. 

Werk tenslotte aan je SEO-skills. Hiermee is je blog makkelijker te vinden in een zoekopdracht, en kan je dus meer bezoekers verwachten.

Freelancewerk

Er zijn verschillende freelanceplatformen waarop je kunt zoeken naar baantjes als freelancefotograaf. Op deze sites kun je een profiel aanmaken, zodat potentiële klanten kunnen zien welke kwaliteit ze van je kunnen verwachten.

De meest populaire freelancewebsites zijn Upwork, Fiverr en Freelancer. Deze websites vragen wel om een percentage van je verdiensten. Laat dit je echter niet afschrikken. Er is ontzettend veel werk te vinden, en je kunt in veel gevallen zelf je tarieven aangeven. 

Webshop

Als je graag geld wilt verdienen als fotograaf, is een webshop een must. Hier kun je namelijk prints van je foto’s verkopen. Een webshop maakt het makkelijk voor klanten om hun opties te bekijken en zo te vinden waar ze naar op zoek zijn.

Een webshop is bovendien goed te combineren met een portfolio-website en je blog. Kies de foto’s uit waarvan je denkt dat deze het beste verkopen, en geef opties voor grootte en kwaliteit bij een aankoop.

Als je je prints een prijs geeft, vergeet dan niet de kosten hierbij in te begrijpen. Dit zijn onder andere materialen, algemene kosten en verzendkosten. Om geld te besparen, kun je wachten met het printen van je foto’s tot je daadwerkelijk iets verkoopt. Zo voorkom je dat je geld kwijtraakt aan je webshop.

Naast prints zijn er natuurlijk ook andere producten die je kunt verkopen. Enkele opties zijn:

 • Een koffietafelboek met je fotografie
 • Een kalender met je fotografie
 • Print je foto’s op canvastassen en T-shirts
 • Print je foto’s op mokken

Je kunt dus ontzettend veel kanten opgaan met een webshop. Deze producten met jouw fotografie erop zijn bovendien een goede promotie voor je werk!

Foto’s editen

Ben je naast het maken van foto’s ook goed in het bewerken ervan? Dan kan je aan de slag als foto-editor. Dit houdt in dat je foto’s retoucheert en eventueel zorgt voor een goede lay-out van het werk. Foto-editing is een groeiende markt, aangezien steeds meer mensen graag willen dat hun foto’s bewerkt worden. Dat is de invloed van social media aan het werk.

Ook voor foto-editing kun je terecht bij de freelancewebsites. Daar is over het algemeen veel vraag naar dit soort expertise. Zorg dat je in je profiel laat zien wat je allemaal kunt met foto-editing en fotoshop.

Online werk vinden als fotograaf

Door je online aanwezigheid kun je ook lokaal laten weten dat je beschikbaar bent als freelancefotograaf. Met je online portfolio kun je bijvoorbeeld klanten trekken die jou graag zouden willen inhuren. Hieronder geven we je wat inspiratie om online nieuwe klanten te vinden.

Kleine bedrijven

Kleine bedrijven hebben professionele beelden nodig om zichzelf online te kunnen profileren. Hier kom jij in beeld!

Zoek op het internet naar bedrijven bij jou in de buurt die kunnen profiteren van jouw diensten. Houd in gedachten dat elk soort bedrijf tegenwoordig een online aanwezigheid nodig heeft, dus het maakt niet uit of deze hondenvoer verkoopt of designer meubilair. Leg online contact met de ondernemers, en stuur ze een link van je online portfolio. Bespreek vervolgens hoe belangrijk foto’s zijn in het promoten van een bedrijf. 

Je kunt je prijzen aangeven op je portfolio, zodat potentiële klanten meteen weten of ze geïnteresseerd zijn. Zorg dat je prijs lager is dan de professionele fotografen, zo trek je de klanten met een lager budget.

Kranten en online publicaties

Je foto in de krant zien staan is een ontzettende boost voor je zelfvertrouwen, en levert bovendien veel naamsbekendheid op. Waarom vraag je je lokale krant niet of ze foto’s nodig hebben van een opkomend evenement? Hierbij geldt: niet geschoten is altijd mis.

Natuurlijk kun je dit proces ook andersom uitvoeren. Ben je bijvoorbeeld bij een demonstratie, en heb je goede foto’s kunnen maken? Dan kun je een krant vragen of ze interesse hebben in de foto’s.

Online publicaties zijn meestal een stuk specifieker dan kranten, omdat deze een smallere doelgroep hebben. Zoek bijvoorbeeld naar bloggers met bepaalde interesses, en neem contact met ze op als ze kunnen profiteren van je werk. 

Portretten

Jezelf verdiepen in een bepaalde soort fotografie kan je helpen makkelijker op te vallen op het internet, waardoor je meer klanten kunt krijgen. Portretten zijn hierbij een geweldige optie, omdat men altijd op zoek is naar een mooi plaatje van zichzelf. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse kerstkaart of social media.

Omdat veel mensen niet meer op zoek zijn naar een studiofoto, maar liever in een natuurlijke omgeving poseren, is het niet meer nodig om een studio te hebben als portretfotograaf. Wat wel belangrijk is, is de juiste apparatuur. Denk hierbij aan de gepaste lenzen en accessoires om een portret te kunnen maken.

Portretten klinken misschien een beetje inspiratieloos, maar dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. De mogelijkheden bij portretfotografie zijn onder andere:

 • Mode
 • Familie
 • Zwangerschap
 • Huisdieren
 • Muzikanten
 • Schoolfoto’s
 • Sport

Goede portretten kunnen ontzettend indrukwekkend zijn, en een geweldige toevoeging hebben aan je online portfolio. 

Evenementen

Van bruiloften tot bedrijfsuitjes – evenementen moeten vastgelegd worden. Daarom is het de ultieme kans om jezelf online neer te zetten als freelancefotograaf op evenementen. 

Hier komt nog eens bij kijken dat evenementen je de kans geven om nieuwe klanten te krijgen. Bezoekers willen zichzelf graag terugzien op de foto’s die je maakt, en zullen daarom vragen om een visitekaartje. 

Daarnaast zullen je foto’s door de organisatoren verspreid worden op social media en websites, waardoor je die extra promotie meepakt. Je kunt van tevoren met je klanten afspreken dat ze je website vernoemen bij het delen van de foto’s op het internet.

Lesgeven

Je expertise in fotografie is waardevol, dus waarom zou je niet geld kunnen verdienen door het aan anderen te leren? Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waarvan één een workshop is. 

Als je je fotografie workshop online promoot, vergeet dan niet de details te benoemen op je website of je social media post. Denk bijvoorbeeld aan de locatie, de duur, het maximum aantal mensen dat kan deelnemen, de prijs en welke onderwerpen aan bod zullen komen. Vergeet ook de doelgroep niet te benoemen. Is je workshop voor beginners, of bijvoorbeeld voor geïnteresseerden in fotografie van architectuur?

Een andere manier om je wijsheid over te brengen is het aanbieden van een online cursus. Dit kan bijvoorbeeld een reeks video’s zijn waarin je van A tot Z uitlegt hoe je de beste foto’s maakt, hoe je je voorbereid voor een fotoshoot en welke apparatuur je nodig hebt. Dit is toegankelijk en makkelijk te volgen. Daarnaast heb jij er maar één keer werk aan, en kun je de cursus voor lange tijd online aanbieden.

Ken jij alle geheime plekjes in de stad, en weet je precies waar je het beste uitzicht hebt? Dan kun je ook overwegen om via een stadstour fotografie te leren aan je studenten. Promoot dit op het internet door veel mooie en unieke foto’s van de omgeving te plaatsen, en de minder bekende plekken te belichten. Voor toeristen kan dit een ideale manier zijn om door een lokale gids rondgeleid te worden, en ook nog eens prachtige foto’s te kunnen maken. 

Ook kun je aangeven op je website en social media dat je privéles geeft. Hiermee verdien je meer geld dan bij groepslessen, en kun je echt de diepte ingaan met je student. 

Conclusie

Als je talent en passie hebt voor fotografie, zijn er ontzettend veel manieren om hier online geld mee te verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld thuis op de bank al geld verdienen met je foto’s. 

Stockfoto’s zijn hierbij een goede optie, omdat je daar zelf geen werk hoeft te steken in de promotie van je foto’s. Ook kun je bij freelancesites baantjes vinden als freelancefotograaf, waarbij je zelf je tarieven kunt bepalen. 

Wil je ook in je omgeving aan de slag? Gebruik dan het internet om je diensten te promoten. Zo komen mensen te weten over de opties die je aanbiedt. Van portretten tot workshops, alles is mogelijk met de juiste online marketing.

Zorg dat je een aantrekkelijke website hebt waar je portfolio op gepresenteerd wordt. Hier kun je ook een blog op schrijven, en je diensten aanbieden voor bijvoorbeeld portretten of evenementen. Ook kun je een webshop beginnen, waarin je prints van je foto’s kunt aanbieden. Je website is het visitekaartje van je onderneming, dus zorg dat deze goed in orde is. Daarnaast kun je door middel van affiliate-marketing extra geld verdienen met het promoten van producten. Zorg dat je website genoeg bezoekers krijgt door SEO toe te passen.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Één reactie op “Geld verdienen met fotografie

 1. Hoi Jacko,

  Goede tips, maar ik wilde er toch bij één een kanttekening maken.

  Het drukken van foto’s op t-shirts of canvas tassen is zonder het eerst goed bewerken van die foto’s geen goed idee, omdat de meeste foto’s wanneer afgedrukt op kleding flets worden.

  Er is behoorlijk wat voorbewerking vereist, voor zo’n foto goed geprint kan worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *