Wat is content schrijven en waarom moet je hier aandacht aan besteden?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Je wil dat je website opvalt, toch? Je bent niet de enige website-eigenaar die er net zo over denkt. Maar je hebt vast al gemerkt hoeveel concurrentie er is. Niet alleen binnen jouw eigen niche, maar ook in het algemeen. Nu kun je je afvragen wat er verkeerd gaat als je website maar onderaan die ranking blijft hangen. Want voor je gevoel heb je er van alles aan gedaan. Heb je ook gedacht aan content schrijven

Het schrijven van content kan jouw website meer inhoud geven. En laten we ook niet vergeten dat het om je bezoekers gaat. Wil je weten wat content schrijven is en waarom je hier voldoende tijd voor vrij moet maken? Dat komt goed uit, want al deze informatie vind je in dit artikel.

Wat is content schrijven precies?

Begin je al te zweten bij het lezen van al die ‘moeilijke’ termen? Maak je nog niet al te veel zorgen, want we beginnen ook nu weer bij het begin. Mocht je nog geen ervaring hebben met content schrijven, dan wil je eerst weten wat het precies inhoudt. Misschien heb je hier al een voorstelling of idee bij.

Bij content draait het vooral om beeld en informatie. Jij als website-eigenaar doet er dus alles aan om jouw bezoekers zo veel en goed mogelijk te informeren. Dit kan professioneel zijn door meer te vertellen over de diensten die je aanbiedt, maar je kunt ook informeren omdat je simpelweg iets wil vertellen. Bijvoorbeeld over je passie, hobby of over jezelf als eigenaar.

Het schrijven van content draait daarmee dus vooral om geschreven, in dit geval getypte, woorden. Maar je kunt je vast wel indenken dat grote blokken tekst niet direct uitnodigen om verder te lezen of om langer op de website te blijven hangen.

Misschien kun je dat wel vanuit je eigen ervaring voorstellen. Dus bij het schrijven van content is het net zo belangrijk om afbeeldingen of video’s te plaatsen, zodat je kunt laten zien wat je vertelt. Dit wordt visueel aantrekkelijk maken genoemd.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is content marketing?

Bij het schrijven van content zal de term content marketing voorbij komen. Eigenlijk is dit een verzamelnaam van alles wat met content te maken heeft. Dit kunnen dus geschreven teksten zijn, maar ook video’s, afbeeldingen of zelfs audio. Nu kan content marketing uit verschillende onderdelen ontstaan, maar het doel is over het algemeen hetzelfde: jouw lezer of bezoeker informatie geven.

Het is dus voor iedere website-eigenaar en ondernemer belangrijk om rekening te houden met content marketing en je hierin te verdiepen. Hoe je dit verder inricht, dat is helemaal aan jou. Als je er maar voor zorgt dat de informatie klopt en relevant is.

Wat is content schrijven?

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat zijn de voordelen van content schrijven?

Nu is schrijven niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mogelijk heb je er geen ervaring mee of duurt het voor jouw gevoel uren om een tekst te schrijven, zelfs al gaat het over een onderwerp dat je ligt. Nu zijn er verschillende redenen om hier wel aandacht aan te besteden:

  • Het zorgt voor vertrouwen: Bij klanten en bezoekers draait het vooral om vertrouwen, zeker als ze een dienst of product willen afnemen. Met geschreven content kun je meer informatie geven, wat je klanten juist gerust kan stellen. Dit is ook een mooie manier van reclame maken.
  • Scoren in de zoekmachine: Niet alleen bezoekers vinden vertrouwen belangrijk, maar ook Google. Bovendien kun je met geschreven content scoren in de zoekmachine door in te zetten op SEO en zoekwoorden.
  • Kennis delen: Naast de ‘technische’ voordelen van content schrijven, heeft het natuurlijk ook waarde voor jezelf. Want door geschreven teksten kun jij al je kennis delen over het onderwerp waar je tekst over gaat. En hoe leuk is het om te schrijven over je passie?
  • Professionaliteit uitstralen: Je koopt liever je producten bij een professioneel bedrijf dan een waar je aan twijfelt. Zo denken veel klanten net zo over. Dus door professionele content te schrijven kun je meer professionaliteit uitstralen. Daardoor kan ook de kans groter worden dat klanten weer terugkeren.

5 tips als je content wil schrijven

Na al die informatie, is het tijd voor actie. Want wil jij online geld verdienen of je bedrijf op de kaart zetten? Dan is content dus een belangrijk onderdeel dat je niet zomaar over het hoofd moet zien. Geen ervaring met content schrijven? Dan heb je er misschien wat aan de onderstaande tips.

1.      Zet je lezers op de eerste plek

Het schrijven van content heeft veel waarde voor de zoekmachine, bijvoorbeeld van Google. Dat is nu wel duidelijk. Maar wist je dat dit ook een valkuil kan zijn? Want er zijn schrijvers die teksten of alt-beschrijvingen volgooien met belangrijke zoekwoorden. Content dat alleen op SEO is gebaseerd leest een stuk minder lekker weg en ook de zinnen kloppen niet altijd.

Daarnaast heeft het ook een nadeel voor je positie binnen de zoekmachine, want Google kan over optimalisatie bestraffen en daardoor zakt je website weg in de ranking. Houd dus in de eerste plaats in gedachten dat je schrijft voor je lezers. Wat zou je doelgroep interessant vinden en hoe zorg je ervoor dat ze geïnteresseerd raken in wat jij verteld of aanbied?

Natuurlijk kun je zoekwoorden gebruiken, want het is ook je doel om te scoren met de geschreven content. Maar zorg er wel voor dat de zinnen kloppend zijn en het een leuke tekst blijft om te lezen. Hier weet bijvoorbeeld een SEO specialist meer over.

2.      Leer je doelgroep kennen

Er staan genoeg algemene teksten op het internet. Vaak klopt de informatie die erin staat, maar daar heb je het ook wel mee gehad. Voelde jij je aangesproken of werd je er enthousiast van? Waarschijnlijk niet. Dus als je content gaat schrijven, dan moet je ervoor zorgen dat je je doelgroep aanspreekt en interesseert.

Dus voordat je achter je computer schuift, is het een goed advies om je doelgroep te leren kennen. Wat vinden zij interessant of leuk om te lezen? Wat willen ze graag weten? Als het goed is, weet je wie je doelgroep is, omdat je product- of dienstverkoop altijd richt op een niche. Je kunt altijd op andere websites een kijkje nemen voor wat inspiratie. Richt je je bijvoorbeeld op jongvolwassenen? Neem dan ook social media mee in je onderzoek.

Schrijven van content

3.      Blijf je content updaten

Heb je je content geplaatst? Dan ben je klaar, toch? Nu zijn content updates net zo belangrijk als het schrijven of samenstellen daarvan. Het kan gebeuren dat je content verouderd, zoals we dat noemen. Dit betekent dat de informatie niet meer relevant of actueel is. Dit kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je teksten minder interessant zijn of dat er informatie in staat die niet meer klopt. Neem nu een adreswijziging of een nieuwsbericht. Door de tekst te updaten kun je ervoor zorgen dat de tekst weer interessant is voor je lezers.

4.      Richt je vooral op het doel

Informatieve teksten zijn natuurlijk interessant, maar ze kunnen wel taai zijn om helemaal tot het einde te lezen. Misschien herken je dat wel vanuit je eigen ervaring. Dat wil je natuurlijk niet voor je lezer. Je mag de tekst absoluut wervend schrijven, maar vergeet niet met welk doel je dit schrijft.

Want het kan een valkuil zijn dat je er andere zaken bij haalt en lezers daardoor niet meer zien waar de content nu eigenlijk over gaat. Met andere woorden: het wordt verwarrend. Maak er zeker een leuk verhaal van, maar probeer het wel kort te houden.

5.      Gebruik tussenkopjes en alinea’s

Je wil je content niet alleen interessant maken voor je lezer, maar ook leesbaar. Als je een tekst aan een stuk door schrijft zonder tussenkopjes of alinea’s, dan wordt het al lastiger om deze door te lezen. Nu zijn veel internetgebruikers vooral op zoek naar snelle antwoorden en willen zij een tekst zo snel mogelijk door scannen.

Maar zonder alinea’s wordt dat erg lastig. Zorg er dus voor dat je je teksten ook onderbreekt of ondersteunt met alinea’s en bijvoorbeeld afbeeldingen, zodat deze makkelijker wordt om te lezen.

Conclusie

Het schrijven van content wordt onderschat en sommige website-eigenaren slaan het zelfs liever over. Niet gek, want niet iedereen vindt schrijven leuk of is er ook goed in. Maar in dit artikel heb je gelezen wat content schrijven is en wat het voor je website kan betekenen. Om je verder te helpen hebben we 5 tips gedeeld en we hopen dat het je wat makkelijker afgaat daarmee.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *