Affiliate marketing met YouTube

Volg deze 5 stappen voor commissies! (inclusief voorbeelden)

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Wanneer je als digitaal ondernemer werkzaam bent, ligt de wereld aan je voeten. Je hebt de keus uit allerlei verdienmodellen, uit allerlei kanalen en uit allerlei mogelijkheden. Als jij de kansen op de juiste manier weet te grijpen, kun je écht veel geld met een online verdienmodel verdienen.

Eén van de meest gekozen verdienmodellen is zonder twijfel affiliate marketing. Deze vorm van online marketing is zeer populair geworden, waarbij met name de inkomsten-risico verhouding zeer interessant is. Je kunt namelijk bijzonder veel geld met affiliate marketing verdienen, terwijl je hier nagenoeg geen risico bij loopt.

Maar, hoe doe je dat nou? Hoe kun je nou precies veel geld met affiliate marketing verdienen? Daar heb je meerdere mogelijkheden voor, waarover je in dit artikel meer kunt lezen. In dit artikel focussen wij ons namelijk volledig op affiliate marketing met YouTube. We bespreken hoe je hiermee kunt starten, waar je op moet letten, wat bekende voorbeelden zijn en wat de voordelen hiervan zijn.

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Hoe werkt affiliate marketing met YouTube precies?

Ben je op dit moment al bekend met affiliate marketing? Zo ja, dan weet je dat het hierbij gaat om het promoten van producten/diensten van de adverteerders. Als je dit op een juiste wijze weet te doen, stuur je jouw bezoekers door naar de website van de adverteerder. Zodra deze bezoeker op deze website een aankoop doet, krijg jij daar een bepaalde commissie over.

Hoe kom je nou in contact met deze bezoekers? Je kunt hier een eigen website voor starten, je kunt beginnen met affiliate marketing via Marktplaats en je kunt dus starten met affiliate marketing via YouTube. Bij deze vorm gaat het erom dat je mensen via jouw video’s gaat overtuigen.

In jouw video’s kun je bijvoorbeeld bepaalde producten bespreken. Je legt uit waar het product voor dient, wat de voordelen van het product zijn en wat de prijs van het product is. Als je een complete review maakt, weet je de bezoeker eigenlijk perfect te informeren.

Bij deze video kun je vervolgens een affiliate link plaatsen. Dat is de link die rechtstreeks de YouTube kijker doorverwijst naar de website van de adverteerder. In jouw video kun je daarbij iets zeggen in de trant van ‘Check de link hieronder om direct het product te bekijken’.

Je verwijst daarmee de kijkers van jouw video/kanaal direct door naar de website van de adverteerder. Koopt de betreffende kijker vervolgens op die website een bepaald product? Dan krijg jij daar een commissie over. Des te meer orders je op deze manier weet te scoren, des te meer geld je gaat verdienen.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing met YouTube?

Is het aan te raden om op deze manier met affiliate marketing aan de slag te gaan? Ja, dat is zeker aan te raden. Het is namelijk een feit dat dagelijks onwijs veel Nederlanders gebruik van YouTube maken; met jouw YouTube kanaal kun je dus een breed publiek aanspreken. Des te meer mensen je aan weet te spreken, des te groter de kans is dat je één of meerdere orders gaat scoren.

Duidelijke productomschrijving

Daarnaast is het een voordeel dat je bepaalde producten zeer uitgebreid kunt bespreken. Als je een product met tekst gaat promoten, is het soms lastig om dingen duidelijk uit te leggen. In een video kun je – dankzij het bewegende beeld – echter alles heel duidelijk uitleggen. Je kunt dus snel en relatief makkelijk alle vragen van de kijker(s) wegnemen, waardoor je hen mogelijk ook al direct kunt overtuigen.

Affiliate website promoten

Ook is YouTube een prima kanaal om bijvoorbeeld jouw affiliate website mee te promoten. Onder aan een YouTube video kun je namelijk een stukje tekst plaatsen, waarin je ook de link naar jouw affiliate website kunt plaatsen. Dankzij die link kun je dus meer en meer bezoekers naar jouw website toe trekken, waardoor meer en meer bezoekers mogelijk via jouw affiliate website een product gaan bestellen.

Weinig kosten

Heb je wel eens via Facebook of via Google geadverteerd? Dan weet je dat dit vrij veel geld kost. Als je met jouw eigen YouTube kanaal aan de slag gaat, heb je echter níet met dergelijke kosten te maken. Het enige waar je geld aan uit moet geven, is aan goede camera gear. Dit loopt al snel in de honderden euro’s op, maar daar kun je dan wel jarenlang mee doen.

Bovendien ben je zelf géén geld aan YouTube kwijt. Het is immers volledig gratis om gebruik te maken van dit social media kanaal. Overigens kun je er ook nog voor kiezen om andere advertenties aan jouw video’s toe te voegen. Daarmee kun je dus nóg meer geld gaan verdienen!

Gericht kijkers aanspreken

Heb jij een affiliate website in een specifieke niche opgericht? Dan kun je via YouTube ook gericht de juiste kijkers aanspreken. Als je jouw YouTube video op bepaalde zoektermen weet te ranken, kun je jouw video op laten vallen.

Toevallig was ik vanochtend op zoek naar een video over het leggen van plinten. Toen ik op Google ‘plinten lijmen’ in typte, kreeg ik direct het onderstaande te zien:

Ja, echt. Dit zag ik boven alle andere zoekresultaten binnen Google tevoorschijn komen. Voor jou, met je affiliate website, biedt dit dus onwijs veel mogelijkheden. Als je met jouw YouTube filmpjes dergelijke posities weet te verkrijgen, weet je dus heel gericht de juiste kijkers aan te spreken. 

Hoe kun je starten met affiliate marketing via YouTube?

Lijkt het jou wel iets om met affiliate marketing via YouTube aan de slag te gaan? Dan is het goed om het volgende te realiseren: je bent op dit moment zeker niet de enige die zich hiermee bezig houdt. Je moet je dus goed beseffen dat je niet direct de beste resultaten via YouTube gaat verkrijgen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er op de lange termijn wel heel veel mogelijk!

Maar, hoe kun je nou starten met affiliate marketing via YouTube. Om jou een vliegende start te bezorgen, hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld. In dit stappenplan zie je precies hoe je met affiliate marketing via YouTube kunt starten:

Stap 0: voorbereiding

Voordat je met affiliate via YouTube kunt beginnen, moet je een account hebben bij één of meerdere affiliate netwerken. Ook moet je je aangemeld hebben bij de geschikte campagne(s). Het is echter zo dat je niet zomaar voor elke campagne geaccepteerd wordt. Het advies is dan ook om in eerste instantie met een affiliate website te starten.

Plaats veel content op deze website en meld je vervolgens bij de campagnes aan. Nadat je website goedgekeurd is, kun je direct de affiliate links aan gaan maken. Die links heb je immers ook nodig voor affiliate marketing via YouTube.

Stap 1: maak een YouTube kanaal aan

Voordat je YouTube filmpje kunt plaatsen, dien je wel een YouTube account aan te maken. Het belangrijkste hierbij is dat je een treffende naam gaat gebruiken. Het is niet aan te raden om jouw YouTube kanaal ‘banaan123’ te noemen. Nee, verwerk bijvoorbeeld de naam van jouw website in de naam van jouw YouTube kanaal. 

Uiteraard kun je ook een bepaalde niche in de naam verwerken. Des te origineler je bent, des te beter. Verlies daarbij ook niet de relevantie uit het oog: voor een kijker moet het eigenlijk direct duidelijk zijn waar jouw kanaal nou precies over gaat.

Stap 2: filmpjes maken & monteren

Is jouw YouTube kanaal helemaal ‘up and running?’. Dan kun je de eerste filmpjes op jouw eigen kanaal gaan plaatsen. Voordat het zover is, moet je de filmpjes uiteraard wel nog maken en monteren.

Het advies is om echt in goede camera gear te investeren. Zodra jouw filmpje alleen maar bewegende beelden bevat, klikt iedereen jouw filmpje direct weg. Als je voor stabiel en haarscherp beeld zorgt, weet je de kijkers in ieder geval al tevreden te stellen.

Ook is het aan te raden om de juiste edit-programma’s te gebruiken. Je hebt hierbij de keus tussen meerdere programma’s, dus probeer ook meerdere programma’s uit. Je merkt dan al snel welk programma het prettigst werkt.

Stap 3: filmpje plaatsen

Ben je helemaal tevreden met de edit van jouw filmpje? Dan is het de hoogste tijd om deze video op YouTube te gaan plaatsen. Je dient dit via jouw YouTube kanaal te doen, waarbij je goed op de omschrijving moet letten.

In deze omschrijving kun je namelijk de affiliate link(s) toevoegen. Probeer deze links wel op een zo’n natuurlijk mogelijke manier te verwerken; YouTube zet deze links overigens automatisch om naar bijvoorbeeld een ‘bit.ly’ link.

Bij het plaatsen van een filmpje kun je ook tags en hashtags toevoegen. Door hier serieus mee om te gaan, kun je jouw video’s meer en meer waarde toekennen. Dat ziet YouTube dan ook, waardoor je video’s mogelijk sneller bij ‘Aanbevolen’ getoond gaan worden.

Ben je tevreden over de omschrijving die je gemaakt hebt? Klik dan op uploaden, wacht even af en klaar is kees! 

Stap 4: monitoren

Het is goed mogelijk dat jouw video’s in eerste instantie niet al te veel kijkers trekken. Net zoals bij affiliate marketing duurt het bij YouTube ook enkele maanden voordat je succes gaat boeken. Behoud dus je geduld en probeer ondertussen al jouw filmpjes te monitoren.

Door jouw filmpjes te monitoren én te analyseren, ga je op een gegeven moment doorhebben welke filmpjes populair zijn. Daar kun je jouw aanbod van filmpjes vervolgens weer op aan gaan passen.

Tip: wil je meer bezoekers naar jouw YouTube kanaal trekken? Vermeld jouw YouTube kanaal dan ook duidelijk op jouw affiliate en via de social media kanalen. Door jouw website + social media + YouTube met elkaar te bundelen, maak je jouw ‘brand’ een stuk sterker.

Treffende voorbeelden van affiliate marketing via YouTube

Door de jaren heen hebben meerdere bedrijven zich gestort op YouTube. Deze bedrijven hebben ook de potentie van YouTube tijdig ingezien; zij plukken daar nu zeker de vruchten van.

Coolblue

Eén van de typerende voorbeelden hiervan is Coolblue. Deze webshop plaatst allerlei video’s op YouTube, waarbij zij in de omschrijving de link naar het betreffende product plaatsen. Toegegeven: het is géén affiliate link, maar het geeft wel duidelijk aan hoe je kijkers naar jouw website toe kunt trekken:

Dusty Porter

Ook hebben we een typerend voorbeeld uit het buitenland weten te vinden. De jongeman Dusty Porter plaatst allerlei tech gerelateerde video’s op zijn YouTube kanaal. Zo zette hij recent de video met de titel ‘How To Setup Xbox Series X – Quick Start Guide’ online.

In de omschrijving van deze video plaatste hij het volgende: 

Als je op deze link klikt, kom je direct uit op de pagina van een hostingbedrijf. Dit hostingbedrijf is van Dusty Porter zelf, waardoor hij direct de kijkers van zijn YouTube kanaal naar zijn eindproduct weet te sturen. Een treffend voorbeeld van de manier waarop je affiliate marketing via YouTube in kunt zetten!

Wat zijn de meest gemaakte fouten?

Het mag duidelijk zijn: het is zeer interessant om met affiliate marketing met YouTube aan de slag te gaan. Om dit artikel nóg meer waarde voor jou te geven, hebben wij de meest gemaakte fouten op een rijtje gezet. Voorkom dat je onderstaande fouten maakt en zorg daarmee voor een succesvolle carrière als affiliate marketeer op YouTube:

  • Maak jouw video’s niet té commercieel. Een consument prikt namelijk direct door jouw bedoelingen heen. Probeer de video’s echt informatief te houden en plaats de affiliate link in jouw omschrijving.
  • Voorkom vage of onscherpe beelden. Heb je onscherpe of bewegende beelden? Dan ga je daar géén succes mee behalen via YouTube. Jouw beelden moeten echt van de hoogste kwaliteit zijn.
  • Te weinig video’s uploaden. Als je jouw YouTube kanaal wilt laten groeien, moet je voor een continue stroom van nieuwe filmpjes zorgen.

Veel succes met affiliate marketing via YouTube! De mogelijkheden zijn via dit social media kanaal in ieder geval eindeloos.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *