Ben jij een liefhebber van cryptovaluta? Ben je dit omdat je geld binnensleept door te handelen hierin of geloof je ook echt in de toegevoegde waarde van de cryptovaluta? Als je in de toegevoegde waarde van cryptovaluta gelooft, geloof je ook in de toegevoegde waarde van de blockchain technologie.
Deze technologie zag in 2008 plots het levenslicht. Op het internet werd door een anoniem persoon een manifest gepubliceerd, waarin alles over de blockchain technologie en de Bitcoin uitgelegd werd. Dit manifest werd al vrij snel populair en vormt momenteel nog steeds de basis in de wereld van cryptovaluta.
In het verlengde van de blockchain technologie zijn door de jaren heen meer en meer nieuwe bewegingen opgericht. Een van deze bewegingen heeft de naam DeFi gekregen. In dit artikel vertellen wij je graag meer over deze beweging. We bespreken wat DeFi precies is én we bespreken waarom DeFi momenteel zo populair is. Deze beweging wordt omschreven als ‘de nieuwste rage in cryptocurrency’ en dat is volgens ons zeker niet ten onrechte. Hoe dat precies zit, vertellen we je graag in dit uitgebreide artikel!
Inhoudsopgave
Welk verdienmodel past het beste bij jou?
Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.Waar staat de afkorting DeFi voor?
De afkorting DeFi staat voor gedecentraliseerde financiering. Deze definitie zegt je wellicht nog niet al te veel, maar daar gaan we graag verandering in aan brengen.
Graag willen we je wel alvast het volgende aangeven: DeFi is niet hetzelfde als cryptocurrency. Deze twee termen gaan hand in hand met elkaar, maar hebben zeker niet betrekking op precies hetzelfde. Waarom we dit zo benadrukken? Omdat we meermaals zien dat mensen hiermee de mist in gaan.
Ook starten met geld verdienen online?
Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.
De huidige gang van zaken in de financiële wereld
Om de term DeFi nader uit te kunnen leggen, is het zaak om naar de huidige gang van zaken te kijken. Want; hoe is ons monetaire stelsel op dit moment geregeld? Binnen het monetaire stelsel ligt de macht volledig bij de banken en bij de overheden.
De overheid kan vandaag beslissen dat er morgen een ongekende hoeveelheid euro’s bijgedrukt wordt. Dit kan gedaan worden om de economie te beschermen, maar heeft ook een directe invloed op jouw vermogen. Des te meer geld er bij gedrukt wordt, des te minder jouw geld waard wordt. De overheid heeft dus alle middelen in huis om jouw spaargeld eigenlijk te laten verdampen.
Die macht is eigenlijk niet meer van deze tijd. Daar komen meer en meer mensen achter, waardoor ook meer en meer mensen zich bezig houden met DeFi. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heeft deze beweging betrekking op een financiering die gedecentraliseerd geregeld wordt. Dit houdt in dat de macht weggenomen wordt bij de overheid en de banken, waardoor je een stuk minder risico loopt met betrekking tot het minder waard worden van het geld.
Is het echt zo erg gesteld dat de overheid zoveel macht heeft? Ja, dat is echt het geval. Een typerend voorbeeld hiervan is de inflatie waar men in Zimbabwe mee te maken heeft gehad. In dat land moest je meer dan 1 miljoen Zimbabwaanse dollar betalen voor een brood. Hoe dat kwam? Dat kwam puur doordat de toenmalige president besloot om veel geld bij te drukken. Dit resulteerde uiteindelijk in bankbiljetten van meerdere miljoenen. Je betaalde daar dus niet met een briefje van 5, maar met een briefje van een paar miljoen. Het getal was alleen anders, aangezien het briefje zelf verhoudingsgewijs dezelfde waarde had.
Dit is eigenlijk het meest schrijnende voorbeeld van de macht van banken en de overheid. Om die macht tegen te gaan, is de beweging DeFi dus ontwikkeld. In het restant van dit artikel vertellen wij je graag meer over deze beweging.
Wat probeert DeFi precies?
Je hebt hierboven kunnen lezen wat de macht van de overheden tegenwoordig is. Je hebt ook kunnen lezen dat meer en meer mensen deze macht willen decentraliseren. Waarom? Omdat dit een stuk veiliger is en omdat iedereen hiermee een stuk minder risico loopt.
Dat is ook de gedachtegang van de beweging DeFi. Het doel van deze beweging is namelijk om een financieel systeem te creëren waarbij de rol van een centrale partij zoveel mogelijk beperkt wordt. Deze centrale partij doet niks anders dan invloed uitoefenen, waardoor deze rol eigenblijk overbodig geworden is. Die rol is overbodig geworden dankzij de komst van de digitale munteenheden! Voor een transactie met bijvoorbeeld de Bitcoin heb je geen tussenpersoon meer nodig; deze transactie kan rechtstreeks van de verstuurder bij de ontvanger terechtkomen.
Het uiteindelijke doel van DeFi is dus om die rol weg te nemen. Deze rol moet door het systeem zelf ingevuld worden; door met cryptocurrency te betalen, zou dat moeiten lukken. Maar, hoe uit zich dat nou precies in duidelijke oplossingen? Laten we vooropstellen dat DeFi tal van oplossingen gebouwd heeft, waarbij al deze oplossingen op basis van de blockchain van Ethereum gebouwd zijn.
Ethereum
Toen de Bitcoin eenmaal iets bekender begon te worden, begonnen veel mensen met het ontwikkelen van hun eigen cryptomunt. Dat is duidelijk terug te zien in het huidige aanbod van cryptocurrency; je kunt uit duizenden munten kiezen. Niet alle munten zijn even populair gebleken, maar dat geldt zeker niet voor Ethereum. Deze digitale munt is vrij populair geworden en dient als basis voor de beweging van DeFi.
De blockchain technologie van Ethereum maakt hierbij gebruik van een gedecentraliseerd netwerk. Binnen dit netwerk spelen de deelnemers een belangrijke rol; zij kunnen bin dit systeem namelijk alles controleren. Die rol ligt niet meer bij een centrale partij, maar ligt bij alle deelnemers.
Het voordeel hiervan? De uitgifte van Ethereum en alle transacties kunnen op een gedecentraliseerde manier verzorgd worden. Dat is dan ook dé reden waarom de blockchain van Ethereum zo geschikt is voor DeFi. Zoals hierboven al aangegeven, draait het bij DeFi immers om een gedecentraliseerde financiering.
Hoe werkt DeFi precies?
In dit artikel heb je al veel kennis op kunnen doen. De belangrijkste feiten zetten we graag nog even voor je op een rijtje:
- De term DeFi staat voor gedecentraliseerde financiering
- Het doel van DeFi is om een financieel systeem te creëren waarbij de rol van een centrale partij zoveel mogelijk beperkt wordt
- DeFi maakt gebruik van de blockchain van Ethereum
Waarom wij deze drie feiten op een rijtje zetten? Omdat we aan de hand van deze drie feiten duidelijk uit kunnen leggen hoe DeFi nou precies werkt. Daarbij kunnen we je ook van duidelijke voorbeelden voorzien, zodat je een duidelijk beeld van DeFi krijgt.
Transparant systeem – smart contracts
In de basis was het doel van DeFi om een geschikt financieel systeem te creëren. Een systeem waarin transparantie centraal staat, zodat alles binnen het financiële netwerk gecontroleerd kan worden. Zoals hierboven al aangegeven, kan alles binnen het netwerk gecontroleerd worden door deelnemers.
Logischerwijs willen niet alle deelnemers dit handmatig doen. Nee, dat kost veel te veel tijd. In plaats daarvan wordt er binnen de blockchain van Ethereum veelvuldig gebruik gemaakt van smart contracts. De smart contracts spelen dan ook een belangrijke rol binnen DeFi.
Wat een smart contract is? Dat is een overeenkomst tussen partij A en partij B. Deze overeenkomst komt echter pas tot stand als aan alle voorwaarden binnen het contract voldaan is. Indien partij B het geld van partij A wil ontvangen, moet partij B dus aan enkele voorwaarden gaan voldoen. Welke voorwaarden dit precies zijn, kunnen door partij A en partij B samen vastgesteld worden.
Het smart contract houdt al deze voorwaarden in de gaten. Heeft partij B daadwerkelijk aan alle voorwaarden voldaan? Dan is eigenlijk voldaan aan de gemaakte afspraak en wordt het geld van partij A naar partij B overgemaakt.
Met een dergelijk smart contract geniet iedereen dus van betrouwbare en transparante transacties. De kans op fraude of oplichting is ook uitgesloten, aangezien de smart contracts door beide partijen opgesteld worden. Binnen DeFi hebben deze smart contracts dan ook een centrale rol ingenomen. Een rol die in het huidige monetaire stelsel ingenomen wordt door de centrale banken en de overheid.
Voorbeelden van DeFi toepassingen
In de afgelopen jaren is de DeFi beweging steeds populairder geworden. Dit is deels te danken aan de toenemende populariteit van cryptovaluta, maar ook deels aan de DeFi toepassingen. Door de jaren heen zijn meer en meer DeFi toepassingen ontwikkeld, waarbij dus continu gebruik wordt gemaakt van de hierboven besproken smart contracts.
Om DeFi verder duidelijk aan je te kunnen maken, hebben we enkele voorbeelden van toepassingen op een rijtje gezet.
Leen- en uitleenplatformen
Wil je op dit moment geld lenen? Dan kun je hiervoor aankloppen bij de bank, aan wie je vervolgens (flinke) rente moet gaan betalen. Je kunt er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van DeFi. Je kunt via dit netwerk geld lenen bij andere deelnemers, waarbij alle afspraken vastgelegd worden in een smart contract.
Deze smart contracts verbinden dus eigenlijk de kredietverstrekkers en de kredietnemers met elkaar. Deze verbinding komt tot stand door de hoogte van het geleende bedrag en het afgesproken rentepercentage. Dit wordt allemaal in een smart contract vastgelegd, waardoor de overeenkomst bindend en transparant is.
Hierbij hoeft er géén sprake van onderlinge communicatie of vertrouwen te zijn. Nee, het netwerk DeFi speelt hierin eigenlijk de onzichtbare rol. Juist doordat er géén sprake meer van een centrale partij is, geniet iedereen van het gewenste vertrouwen.
Heb je op dit moment vrij veel cryptovaluta? Dan kun je deze valuta via een dergelijke constructie uit lenen. Je krijgt dit bedrag na verloop van tijd weer terug, indien aan de voorwaarden van het smart contract voldaan is. Opvallend is dat meer en meer mensen op deze manier hun cryptovaluta ter beschikking aan andere mensen stellen.
Stablecoins
Ook zijn er in de afgelopen jaren zogeheten stablecoins ontwikkeld. Dit zijn cryptovaluta die altijd een specifieke waarde hebben; deze waarde kan bijvoorbeeld gelijk staan aan 1 Amerikaanse dollar. Een dergelijke stablecoin biedt veel waarde en kan ook perfect dienen als bijvoorbeeld onderpand bij een onderlinge transactie.
Brengt DeFi ook nog risico’s met zich mee?
Klinkt het verhaal van DeFi bij jou als muziek in de oren? Zou jij via het DeFi platform ook wel geld willen verdienen? Dan is het goed om te weten dat je hierbij wel afhankelijk bent van de smart contracts. Deze smart contracts hebben de centrale rol op zich genomen en zijn dus essentieel.
Het is dan ook van belang dat alle smart contracts 110% waterdicht zijn. Is dat niet het geval? Dan loop je alsnog het risico dat je jouw geld kwijt raakt. Als DeFi deelnemer is het daarom ook van belang dat je alleen gebruik maakt van perfecte smart contracts.
In het verlengde daarvan is het ook aan te raden om goed op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen de markt van cryptovaluta is aan verandering onderhevig, maar ook de markt van DeFi. Hou dus alle ontwikkelingen goed in de gaten, neem geen overbodige risico’s en zorg ervoor dat je áltijd voor 110% waterdichte smart contracts kiest.
Tevens moet je rekening houden met de volatiliteit en jonge leeftijd van deze beweging. DeFi bestaat nog niet al te lang, waardoor dit gedecentraliseerde netwerk nog verder doorontwikkeld moet worden. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit netwerk door de jaren heen dan ook blijft veranderen.
Slotwoord
Ben je op dit moment met cryptovaluta bezig? Dan is het zeker interessant om eens naar DeFi te kijken. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, biedt dit netwerk veel mogelijkheden met zich mee. Je kunt vrij veel geld verdienen en je kunt de centrale rol van de bank/overheid volledig omzeilen. Is dat jouw grote droom? Hou dan wel rekening met enkele kinderziektes die binnen dit netwerk nog te vinden zijn.
Wij verwachten persoonlijk dat DeFi in de komende jaren alleen maar belangrijker en groter gaat worden. Er worden meer en meer DeFi toepassingen bedacht/ontwikkeld, waardoor dit netwerk uiteindelijk super populair gaat worden. Gezien de huidige populariteit is dat iets waar wij overtuigd van zijn!