Gutenberg: Waarom dit de belangrijkste ontwikkeling van WordPress OOIT is!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
gutenberg logo

Gutenberg is een term die de afgelopen dagen behoorlijk wat voorbij kwam op de internet marketing forums.

Ook op het Internet Succes Gids.nl forum werd er een topic over gemaakt; Gutenberg werd afgelopen week namelijk door het WordPress team naar voren geduwd – zodat het ‘grote publiek’ er alvast mee aan de slag kon gaan om Gutenberg te testen.

Maar, wat is Gutenberg nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wordt Gutenberg straks de vervanger van het WordPress wat we nu kennen, en wat voor gevolgen heeft het voor je huidige WordPress website?

Inhoudsopgave

Omdat ik de laatste maanden al behoorlijk veel met Gutenberg bezig ben geweest – ik zal je later vertellen waarom – en omdat ik merk dat het telkens meer gaat leven heb ik besloten dit (uitgebreide) artikel te schrijven, en je alles over Gutenberg te vertellen wat je moet weten!

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Wat is Gutenberg nou precies?

Gutenberg is als het ware de nieuwe WordPress editor waarmee je je teksten kunt invoeren en kunt vormgeven.

Waar je in de ‘oude’ (ofwel, huidige) WordPress editor eigenlijk een soort Word hebt, waar je simpelweg de tekst invoert, en de tekst wordt gepubliceerd in een bestaand thema, kun je in de Gutenberg editor de tekst ook qua vorm en plaats aanpassen.

In principe kun je Gutenberg best met een pagebuilder vergelijken. Omdat het best lastig is om in tekst uit te leggen wat Gutenberg nou precies is, en hoe het werkt, raad ik je aan om de onderstaande video te bekijken.

Hierin leg ik uit hoe Gutenberg werkt en wat het idee erachter is.

Op de officiële WordPress website kun je Gutenberg trouwens gewoon uitproberen.

De naam Gutenberg komt overigens van Johannes Gutenberg; de uitvinder van de boekdrukkunst.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Waarom is Gutenberg nodig?

De huidige WordPress editor is aan vervanging toe. Dat is niet gek ook, want deze bestaat al heel wat jaren. Natuurlijk zijn er wat tweaks en verbeteringen doorgevoerd, maar het internet verandert continu.

We zien telkens meer dat websites meer uit landingpagina’s bestaan. Dus dat elke pagina is aangepast naar een specifiek doel.

Hier speelt Gutenberg dan ook perfect op in; je kunt elke pagina een specifiek design meegeven, en belangrijke elementen zo plaatsen als dat je dat zelf wilt.

Tegenwoordig gaat het om meer dan alleen teksten – ook voor je SEO. Video’s, quotes, tweets en Instagram posts maken allemaal deel uit van de web experience en zullen telkens belangrijker worden.

Daarnaast wordt het in Gutenberg echt what you see is what you get. Je kunt de teksten en elementen (ofwel, blocks) zo aanpassen als hoe jij dat wilt, en zo zullen deze er dan ook op de pagina uitzien. Als je op een Gutenberg pagina bent, kun je deze gewoon vanaf ‘de voorkant’ aanpassen. Dit hoef je dus niet vanuit de admin te doen, maar mag wel.

Gutenberg blocks

Ik had het net al even over blocks, maar ik zal je er hier meer over vertellen.

Uiteindelijk draait het hele Gutenberg principe op blocks.

Blocks zijn elementen waaruit een pagina bestaat. Zoals een ’tekst block’, een ‘afbeelding block’ enzovoorts.

gutenberg block

Standaard zitten natuurlijk de belangrijkste blocks al in Gutenberg, maar je kunt verwachten dat de community enorm veel blocks gaat maken en gaat uitbrengen voor Gutenberg. Deze kun je dan ook zien als Plugins, maar dan een stuk gebruiksvriendelijker en makkelijker toepasbaar.

Zo zullen er marketing technisch ongetwijfeld een boel mooie blocks gaan komen die je site naar het volgende niveau gaan tillen.

Je kunt blocks toevoegen op elke plek waar je maar wilt.

Content first

Sinds de release van Marketheme hebben wij ons gefocust op content first. Dit betekent dat de focus van webpagina’s op de content ligt, en niet om randzaken als een widget bar.

Het is mooi om te zien dat deze visie gedeeld word, en we hier – in principe – juist mee zaten. In Gutenberg draait het ook allemaal veel meer om content, en het maken van mooie landingspagina’s voor je content. Google vind dit qua SEO en web beleving ook telkens belangrijker.

Tof vind ik dat je in Gutenberg enorm met teksten en ‘blocks’ kunt spelen, om zo een mooie beleving voor je bezoekers te maken. Elementen die opvallen, en waarin je de focus op tekst en call to actions kunt leggen.

Releasedatum

Een exacte releasedatum van de officiële Gutenberg versie is er nog niet. Je kunt de beta sinds vorige week (begin augustus) alvast wel installeren als plugin.

Gutenberg moet in de toekomst standaard ingebakken zijn in WordPress 5.0, maar wanneer deze uitkomt is nog niet officieel bekend. Verwacht wordt begin 2019.

Ben je erg benieuwd naar wat Gutenberg te bieden heeft, dan kun je de plugin natuurlijk al gratis downloaden. Er zullen steeds meer ontwikkelaars bezig gaan met ontwikkelen van blocks en thema’s voor Gutenberg – wat momenteel nog mager is.

Binnen Marketheme zijn we ook bezig met het ontwikkelen van een product waarin Gutenberg centraal staat, maar daarover kan ik later pas meer vertellen.

Er gaan in ieder geval geweldige dingen aankomen.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *