Het is na Google de meest bezochte website ter wereld. Maar liefst twee miljard mensen loggen er elke maand in (bron). Dat betekent dat een kwart van de totale wereldbevolking er dus doorlopend gebruik van maakt. En in het tweede kwartaal van 2021 werd een record omzet geboekt van maar liefst zeven miljard Dollar aan advertentie inkomsten. We hebben het natuurlijk over YouTube. Nadat het bekendste streamingplatform in 2005 werd opgericht, is het uitgegroeid tot een niet weg te denken onderdeel van ons leven. En voor sommigen is het meer dan entertainment, het is inkomen. Want dat er geld te verdienen valt met YouTube staat vast.
De bekendste wereldwijde YouTube sterren zijn miljoenen Dollars waard (bron). Maar die miljoenen dollars komen ook alleen met tientallen miljoenen views en dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Toch kan ook jij geld verdienen met YouTube marketing. Misschien geen miljoenen Euro’s om mee te beginnen, maar alles van een leuke bijverdienste tot een volwaardig inkomen is wel degelijk mogelijk. Dit zijn de belangrijkste manieren waarop jij geld kunt verdienen op YouTube.
Inhoudsopgave
Welk verdienmodel past het beste bij jou?
Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.Welk type video kies je?
Laten we beginnen met het format. Want hoe je het ook bekijkt, je kunt alleen geld verdienen op YouTube met veel views. En om veel views te verdienen zul je toch vooral goede content moeten maken. Dit zijn de populairste typen video op YouTube die jij ook gemakkelijk zelf kunt maken, zonder dure apparatuur.
Ook starten met geld verdienen online?
Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.
Commentaar video’s
Je kent ze wel, die analisten die overal hun mening over klaar hebben. Je houdt van ze, of je haat ze. Maar ze zijn bij een grote groep kijkers vaak toch populair. Ook YouTube barst er van. Het zijn dan wel geen bekende analisten, maar toch trakteren ze kijkers op commentaar bij video’s van anderen. Soms kijken ze naar sportwedstrijden en leveren dan live commentaar, soms naar grappige video’s of soms naar politieke gebeurtenissen.
In beeld zie je afwisselend de video zelf en de commentator. En als je denkt dat het een echte analyse betreft: nee hoor! In commentator video’s lijken de commentators toch vooral zichzelf te zijn, oprecht te lachen, te juichen of boos te worden en juist dat lijkt aanstekelijk te werken. Kies een onderwerp waar je affiniteit mee hebt, vertel op video wat je ziet en geef commentaar. Het kan weleens tot grappige, aanstekelijke beelden leiden die je kijkers waarderen.
Hieronder een voorbeeld.
Product review video’s
Het kan haast niet anders of je hebt ze zelf ook wel eens bekeken. Product review video’s zijn steeds populairder, omdat er steeds meer online gekocht wordt. Waar je in de winkel nog advies van een verkoper kan krijgen, is dat online niet mogelijk. Review video’s helpen om in een paar minuten alles over een product te weten, zodat je al dan niet tot aankoop over kan gaan. En ze zijn gemakkelijk te maken. Film het product dat je wilt reviewen en benoem de sterke en zwakkere punten. Maak van tevoren wel een script en zorg dat het product op een aantrekkelijke manier in beeld komt.
Tutorial video’s
Ben je goed in koken? In gitaar spelen of in klussen? Dan kan je iets dat lang niet iedereen kan. En de kans is best groot dat er mensen geïnteresseerd zijn om te horen hoe jij dat doet. Tutorial video’s zijn waanzinnig populair bij zowel kijkers als Google. Google is namelijk meestal het startpunt als we het even niet meer weten, en meer dan eens is een tutorial video dan het eerste resultaat. Je kan bij een tutorial zelf in beeld zijn, met name als je zelf ook in actie bent natuurlijk. Maar wanneer het een digitale tutorial betreft, bijvoorbeeld hoe je een computerprogramma moet gebruiken, dan kan een screencapture met een voice-over al voldoende zijn.
Gaming video’s
Wie vroeger had gezegd dat mensen bij elkaar in arena’s zouden komen om naar videospelletjes te kijken was waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch is het booming business. Wereldwijd schieten de gaming arena’s als paddenstoelen uit de grond en ook op YouTube wemelt het van de video’s waarin niets meer dan video games, al dan niet met voice-over te zien zijn. Als jij een fanatieke gamer bent, dan kan het wel eens zinvol zijn om je scherm op te nemen en op YouTube te delen. Er kan zowaar publiek zijn die het leuk vindt om naar jouw spelletjes te kijken. Doe wel wat research voor je start, want niet elk spel is even populair. En je moet er wel een beetje goed in zijn natuurlijk.
Views genereren
Als je eenmaal een video format gekozen hebt waarmee je YouTube denkt te gaan veroveren, is het tijd om views te genereren. Want, zoals we al zeiden, zonder views geen geld. Dat start zoals bij elke vorm van content, met de kwaliteit. Zorg dat je video’s van hoge kwaliteit maakt. Kwaliteit betekent niet persé het inhuren van een video productie bedrijf of dure apparatuur, studio’s en knappe televisiegezichten. Het betekent dat je content maakt waar mensen op zitten te wachten. Of het mensen nu aan het denken zet, aan het lachen maakt of simpelweg een antwoord op een vraag geeft, de video moet dat specifieke doel op de best mogelijke manier dienen. Denk dus goed na over de video’s die je gaat maken, bereid je voor, kijk veel naar succesvolle video’s van hetzelfde format en begin dan pas.
Als je eenmaal een video van hoge kwaliteit hebt gemaakt, dan komen hopelijk ook de eerste views. Zorg ervoor dat je kijkers aanmoedigt om zich te abonneren op jouw kanaal. Zo bereik je ze met een volgende video gemakkelijker. En heb je eenmaal meer video’s? Zorg dan voor een playlist, zodat ze blijven kijken. Een playlist speelt namelijk steeds automatisch jouw volgende video af.
Zorg voordat je dat doet bij het uploaden van de video dat ‘embedden’ toegestaan is. Zo kunnen websites jouw video tonen op hun site, wat natuurlijk ook weer voor views zorgt. Denk bij het uploaden van de video daarnaast aan de volgende SEO optimalisaties voor video:
- Gebruik een target keyword in het filmbestand dat je upload en ook in de titel
- Maak maximaal gebruik van de video omschrijving (d.w.z. vul een uitgebreide beschrijvende tekst in, liefst uniek geschreven)
- Tag de video met relevante keywords
- Categoriseer je video zodat YouTube weet waar het over gaat
Deel tot slot je video natuurlijk waar dat kan. Laat geen kans onbenut om aandacht voor jouw YouTube kanaal te krijgen. Dat start met familie en vrienden, maar zo’n groep kan langzaam maar zeker uitgebreid worden tot een serieuze groep volgers.
Geld verdienen
En als de views er eenmaal zijn, dan kan het geld verdienen beginnen. Door een Google Adsense account te creëren (of een bestaande te koppelen) kun je geld verdienen aan advertenties die getoond worden bij jouw video’s. En wanneer je 1.000 abonnees hebt en je kijkers tenminste 4.000 uur video hebt laten kijken, kan je aangeven dat je lid van het YouTube Partner Program wilt worden. Let wel, om hier echt rijk van te worden moet je behoorlijk succesvol zijn. Naar schatting verdient een YouTuber zo’n vier tot vijftien Dollar per duizend views (bron). Dat is veel werk dus, voor een relatief kleine opbrengst. Het is dus goed om ook over andere manieren na te denken om geld te verdienen met YouTube.
Zo kun je producten aanbevelen via je video’s. Je maakt zo dus reclame voor producten van anderen, en anderen zijn wellicht bereid jou te betalen om dat te doen. Ook hier geldt natuurlijk dat je een behoorlijk bereik moet hebben.
Een manier om geld te verdienen aan YouTube zonder eerst een groot bereik te moeten hebben is door jouw video van een license te voorzien. Tijdens het editten van de video op YouTube kun je onder de ‘advanced settings’ kiezen voor het activeren van de license. Hiermee blijft de video jouw eigendom. Als je een video maakt die zó goed is dat een nieuwszender deze bijvoorbeeld wilt gebruiken, dan zal je daarvoor betaald moeten worden, omdat ze jouw video niet zonder afkoop van deze rechten mogen tonen.
Rijk worden van YouTube?
De waarheid is dat rijk worden van YouTube slechts weggelegd is voor de meest getalenteerde video-makers. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het jou niet zal lukken. Ook de meest invloedrijke YouTubers zijn begonnen met één video en zonder abonnees. Maar hoe getalenteerd je ook bent, het zal waarschijnlijk even tijd kosten voor je er serieus geld aan verdiend, omdat het opbouwen van een publiek niet van vandaag op morgen gaat. Maar met toewijding en passie kun je zeker opbrengsten uit YouTube halen. Laat je dus niet tegen houden en upload die eerste video, wie weet waar het toe leidt.