Crypto en belasting

Alles wat jij moet weten over je Belastingaangifte!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Over je inkomen en vermogen moet je belasting betalen. Voor het vermogen kijkt de Belastingdienst naar het vermogen dat je op 1-1 van het betreffende boekjaar had. Kijkt de Belastingdienst daarbij ook naar cryptocurrency? Dat wil men wel graag, maar de markt van cryptocurrency is (nog) niet gereguleerd. Het is hierdoor voor de Belastingdienst niet mogelijk om na te gaan hoeveel crypto jij bezit.

Je bent echter wel verplicht om dit zelf aan te geven. Ook hierbij is 1-1 van het betreffende boekjaar weer de peildatum. De hoeveelheid cryptocurrency die je op dat moment in je bezit had, moet je invullen bij je belastingaangifte.

Inhoudsopgave

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Box 3

Alle cryptocurrency die je in bezit hebt, behoren tot box 3. Dat geldt niet alleen voor crypto, maar ook voor je spaargeld en je beleggingen. Aangezien het investeren in crypto min of meer een vorm van beleggen is, is het logisch dat crypto in box 3 hoort.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Belastingaangifte doen

Vanaf 1 maart kan je elk jaar je belastingaangifte doen. Deze aangifte heeft betrekking op het vorige boekjaar: vanaf 1 maart 2023 kan je dus belasting doen over het jaar 2022.

Dat brengt direct een uitdaging met zich mee. Bij het indienen van de belastingaangifte vanaf 1 maart 2023 moet je namelijk 1-1-2022 als peildatum aanhouden. Aangezien dat inmiddels 14 maanden in het verleden, ligt een goede voorbereiding cruciaal.

Elk jaar zou je op 1 januari het volgende moeten doen:

  • Een screenshot maken van je cryptocurrency. Ga hiervoor naar je crypto exchange, maak een screenshot van je portfolio en sla dit screenshot goed op.
  • Schrijf de actuele koers op. Op 1 januari is het ook verstandig om de actuele koers op te schrijven. Bezit je op 1 januari bijvoorbeeld 3 Ethereum? Schrijf dan op wat op 1 januari de koers van Ethereum was. 

Aan de hand van dit screenshot en de opgeschreven koers, kan je nadien de belastingaangifte doen. Uiteraard moet je het screenshot en de genoteerde koers wel ruim 13 maanden goed bewaren.

Crypto halverwege het jaar gekocht

Heb jij op 1 juni 2022 besloten om crypto te kopen? Dan kan je deze crypto níet meenemen in je belastingaangifte over het jaar 2022. Voor de belastingaangifte over het jaar 2022 wordt immers gekeken naar de peildatum van 1 januari. Aangezien je op dat moment nog geen crypto in bezit had, hoef je hier geen belasting over betalen.

Heb je de coins vervolgens op 1-1-2023 nog steeds in bezit? Dan moet je dáár wel belasting over gaan betalen, maar dat komt pas een jaar later. 

Crypto minen en handelen

Bovengenoemd verhaal is alleen van toepassing op particuliere beleggers die crypto in bezit hebben. Ben je echter een particulier in cryptovaluta minet en/of handelt in cryptovaluta? Dan is het goed om het volgende te weten:

  • Of je over het minen belasting moet betalen, is afhankelijk van de opbrengsten en kosten. Liggen de opbrengsten hoger dan de kosten die je maakt voor het minen? Dan is er sprake van inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming. Dit moet je dus ook bij de belastingaangifte invullen.
  • Handel je in cryptovaluta? Volgens de Belastingdienst is dit te vergelijken met handel in andere valuta’s. De opbrengst die je hiermee weet te behalen, hoef je niet op te geven bij de Belastingdienst. Daar betaal je dus géén belasting over, maar wel over de crypto die je in bezit hebt op de peildatum.

Hoeveel belasting moet je betalen op je crypto’s?

De hoeveelheid belasting die je moet betalen, is van meerdere factoren afhankelijk. Ten eerste gaat het om je totaal aan bezittingen. Bezit je bijvoorbeeld een spaarrekening met een ton geld daarop? En heb je ook nog eens meer dan een ton aan euro’s in crypto zitten? Dan moet je hier uiteraard vermogensbelasting over betalen. 

Hierbij is het goed om naar het heffingsvrije vermogen te kijken. In 2021 was dit bedrag vastgesteld op 50.000 en in 2022 op 50.650 euro. Mocht je een fiscaal partner hebben, dan was het totaal bedrag aan heffingsvrije vermogen in 2021 100.000 euro. In 2022 is deze grens vastgesteld op 101.300 euro.

Ten tweede speelt ook je inkomen een cruciale rol. Zeker als je een ondernemer bent, weet je van tevoren nooit 100% zeker hoeveel belasting je moet betalen. Zet maandelijks een flink bedrag weg, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. De hoeveelheid belasting die je uiteindelijk moet betalen, kan dus beïnvloed worden door de crypto die je in je bezit hebt.

Ten derde kijkt de Belastingdienst ook nog naar het minen van de crypto’s. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kunnen de opbrengsten daarvan in box 1 vallen. Over dat bedrag zou je in 2022 dan ook 37,07% of 49,50% aan belasting moeten betalen.

Ten vierde is het totaalplaatje van cruciaal belang. Aangezien crypto in box 3 valt, gaat dit hand in hand met je andere bezittingen en schulden. Bezit je bijvoorbeeld aandelen, spaargeld en een eventuele tweede woning? Dit valt allemaal, samen met crypto, in box 3 en is dus van invloed op elkaar. 

Toekomstige regulering

Het ligt in de lijn der verwachting dat bovengenoemd verhaal gaat veranderen. De Europese Unie heeft namelijk een wetsvoorstel uitgebracht. In dit voorstel wordt onder meer benoemd dat de Belastingdienst de wallets in zou mogen zien. 

Verder zou de crypto in de toekomst onder de ‘Europese uitwisseling van fiscale gegevens’ vallen. Concreet betekent dit dat de Belastingdienst precies gaat weten hoeveel crypto je in bezit hebt. Bij het indienen van de belastingaangifte hoef je dit in de toekomst niet eens meer zelf in te vullen. Net zoals veel andere gegevens kan de Belastingdienst dit in de toekomst zelf al invullen. 

Of en hoe dit volledig tot uiting gaat komen, is op dit moment afwachten. Feit is dat meerdere partijen er gebaat bij zijn om deze markt te reguleren. Voor jou, als investeerder in crypto, is dat waarschijnlijk een stuk minder interessant. De kracht van crypto is juist dat alle gedecentraliseerd én anoniem is.

Aandachtspunten bij het thema belasting & crypto

Wil je binnenkort je belastingaangifte invullen? Zorg er dan voor dat je bovenstaande informatie goed verwerkt in je aangifte. Daarvoor hebben wij nog enkele handige tips voor je:

  • De peildatum is officieel 1 januari om 00:00 uur. Stijgt de koers van crypto op 1 januari in recordtempo? Dan is dat voor jou erg fijn; de peildatum is namelijk 1 januari om 00:00 uur. Eigenlijk zou je op precies dát moment een screenshot van je portfolio moeten maken. 
  • Let goed op je kinderen. Heb je minderjarige kinderen die al crypto bezitten? Dan komt dit voor jouw rekening; het geld dat je minderjarige kind in bezit heeft, wordt bij jouw vermogen opgeteld. De kans bestaat dat je daardoor boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, waardoor je alsnog/meer belasting moet betalen.
  • Wees eerlijk. De Belastingdienst is in staat om je een flinke boete te geven, indien je niet eerlijk bent over de crypto die je in bezit hebt. De Belastingdienst kijkt hierbij niet naar honderd euro meer of minder, maar wel naar flinke bedragen. Verzwijg jij bijvoorbeeld dat je 20.000 euro aan crypto in bezit hebt? Dan kan je hier een flinke boete voor krijgen. Mocht je dit niet eerlijk aangeven, dan beschouwt de Belastingdienst dit als zogeheten ‘verhuld vermogen’. Het gevolg hiervan is dat ze je een flinke boete op kunnen leggen óf dat ze tot strafrechtelijke vervolging overgaan. Met andere woorden: wees altijd eerlijk over de crypto die je in je bezit hebt!
Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *