Bloggen als passief inkomen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Bloggen als inkomen: voor de één een droom, voor de ander een nachtmerrie. Ben jij opzoek naar manieren om extra geld te verdienen? Of wil je je ontslag indienen en het helemaal anders gaan doen? Bloggen kan een goede manier zijn om aan een inkomen te komen. Het delen van je mening of ervaring op een door jou beheerde website is een verdienmodel dat al jaren bestaat en waarvan sommige zeggen dat het zelfs al een beetje verouderd is. De meeste bloggers zijn overgestapt naar vlogs – video blogs – op YouTube en plaatsen hun video’s nu misschien zelfs alleen nog maar op TikTok of Instagram. Bloggen is echter helemaal niet verouderd: er zijn nog steeds mensen die er goed geld mee verdienen. Ben jij benieuwd of bloggen wat voor jou is? In dit artikel leggen je uit wat bloggen precies is, wat je kan verdienen en hoe je kunt beginnen.

Wat is bloggen eigenlijk?

In een blog vertel je iets aan de lezer. Een blog is een tekst op een websitepagina. Vaker wel dan niet is een blog informatief, maar soms kan een blog ook alleen worden geschreven met vermaak als einddoel. Een blog is een artikel dat dus altijd op het internet verschijnt, bij voorkeur op je eigen website. Het voordeel van bloggen op een eigen website, is dat je alles zelf in de hand hebt. Van de uitstraling van de website tot hoeveel advertenties je plaatst op je blog. Nu horen we je denken: waarom zou je advertenties plaatsen op een blog? Op die manier kan je nog wat extra’s verdienen, hier komen we later op terug. 

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Alles over bloggen als inkomen

De titel van dit artikel – ook wel blog genoemd – is ‘Bloggen als passief inkomen’. Een passief inkomen is een inkomen waarbij je eerst tijd, geld of moeite investeert. Voor bloggen stop je dus energie en tijd in het schrijven van blogs, maar ook in het uitproberen van producten, het beleven van avonturen of in het genieten van vakanties in het buitenland. Wat jouw investering is, hangt af van waar je over schrijft. Wil jij jouw ervaringen met make-up producten delen met jouw lezers? Dan is de kans groot dat je aan het begin niet alleen tijd en moeite investeert in het schrijven en uitproberen van de producten, maar ook geld in het aanschaffen van de producten. Je krijgt immers niet vanaf dag één al samenwerkingsdeals aangeboden van merken. Het stukje ‘inkomen’ volgt na de investering: een passief inkomen blijft geld genereren. Een blog kan je zo lang online laten staan als je wil. Hierdoor kan de blogpost geld blijven opleveren. Elke lezer die op een affiliate link klinkt of een advertentie bekijkt, levert jou geld op. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de blog relevant blijft: verliest de blog relevantie? Dan is de kans groot dat deze geen lezers meer trekt en je dus weinig meer zal opleveren.

Je kan op verschillende manieren duizenden euro’s verdienen met bloggen. We zullen een paar van de meest populaire manieren aan je uitleggen:

 • Het schrijven van gesponsorde productrecensies kan jou serieus geld opleveren. Bedrijven hebben positieve ervaringen en reviews nodig om te groeien en vertrouwen te winnen bij nieuwe klanten. Hierdoor hebben ze ontzettend veel baat bij mensen die hun ervaringen en meningen online delen. Als blogger heb jij hier het perfecte platform voor. Als beginnend blogger zal je je favoriete merken nog zelf moeten benaderen, maar zodra je blog genoeg bekijks trekt en goed opvalt, zullen de bedrijven jou gaan benaderen. Begin met het benaderen van bedrijven van producten waar jij oprecht fan van bent en die je al in huis hebt. Zo kost het je niks, aangezien je de producten al in huis hebt, maar kan je er wel geld mee verdienen.
 • Gebruik je blog om advertentieruimte te verkopen. Op jouw blog kan je advertenties laten zien. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om je eigen blogs te promoten: dit kan je tenslotte ook geld opleveren. Je kan er ook voor kiezen om advertentieruimte te verkopen. Je kan dit op twee manieren aanpakken:
  • Maak gebruik van een advertentienetwerk: een advertentienetwerk is een netwerk waar jij je bij kan aanmelden voor het (laten) plaatsen van advertenties. Je kan hierbij denken aan Google AdSense, Amazon Associates en Ezoic. Deze organisaties koppelen advertenties aan jouw blogposts. Deze platformen regelen ook de facturering aan adverteerders. Dat is makkelijk! Je hoeft alleen maar de code die je van het advertentienetwerk krijgt te verwerken in jouw website. Daarna krijg jij betaald voor de weergaven van de advertenties.
  • Onderhandel zelf met bedrijven: heb jij een bedrijf met wie jij graag zou willen samenwerken en waarvan je het niet erg vindt om advertenties weer te geven op jouw website? Benader dit bedrijf dan zelf en ga het gesprek aan over advertentieruimte op jouw blog. Deze manier van advertentieruimte verkopen kost je iets meer tijd en moeite. Je moet alles zelf regelen en ook het aantal weergaven goed in de gaten houden.
 • Wordt onderdeel van een affiliateprogramma: als blogger heb jij hét perfecte platform voor een affiliatesamenwerking. Een affiliate samenwerking is een vorm van samenwerken waarbij de affiliate (jij) producten of diensten van de merchant promoot. In de blog verwerk je dan ook één of meerdere persoonlijke links. Wanneer één van jouw lezers via jouw persoonlijke link een aankoop voltooid, ontvang jij hier een commissie over. Een affiliatesamenwerking kan je op twee manieren aangaan:
  • Sluit je aan bij een affiliate-marketingnetwerk. Deze netwerken beheren jouw affiliatesamenwerkingen en brengen jou in contact met de juiste verkopers. Met zo’n netwerk kan je voor verschillende merken samenwerken, waardoor je vaak over ontzettend veel producten of diensten kan schrijven, Dit kan je goed geld opleveren.
  • Je kan er ook voor kiezen om je aan te melden bij interne affiliateprogramma’s van organisaties zelf. Populaire affiliateprogramma’s voor Nederlandse bloggers zijn de programma’s van CoolBlue, HEMA, Wehkmap en Bol.com. Deze bedrijven hebben hun affiliatesamenwerkingen in eigen beheer. Hierdoor kan je alleen maar geld verdienen door te schrijven over hun producten. Als je met HEMA samenwerkt, is de kans dat je over LED-televisies kan schrijven dus klein. Kijk dus goed welk bedrijf past bij het onderwerp van jouw blog.
 • Verkoop (digitale) kennis en ervaring via je blog. Heb jij bijzonder veel ervaring in een bepaald vakgebied, veel verstand van zakendoen met mensen van een bepaalde cultuur of spreek je vloeiend Duits? Dan kan je ervoor kiezen om jouw kennis als product aan te bieden. Schrijf een e-boek of een fysiek boek en promoot deze op jouw blog. Je kan er ook voor kiezen om een podcast op te nemen, een verborgen YouTube-video te maken of een cursus aan te bieden. De manieren waarop je jouw kennis en ervaringen kan verkopen zijn bijna eindeloos. 
 • Creëer een exclusieve community voor jouw doelgroep. Heb jij na een aantal maanden bloggen een flinke mailinglist opgebouwd of weet je dat je een aantal loyale en trouwe lezers hebt? Dan kan je je eens verdiepen in het creëren van een community. Dit is een plek waar jouw meest trouwe lezers samen kunnen komen om met elkaar in contact te komen of om makkelijker met jou te kunnen praten. Het kan ook een plek zijn waar jij exclusieve content deelt. Van behind-the-scenes video’s tot blogs die alleen voor de community te zien zijn. Laat de mensen een kleine bijdrage betalen voor hun lidmaatschap, maandelijks of jaarlijks. Zo bouw je een leuk extraatje op naast je openbare blog.
 • Verkoop fysieke producten voor fans. Het voelt misschien raar om na te denken over het feit dat jij fans kan hebben, maar dit is voor veel grote bloggers de waarheid. Mensen willen meer van jou: jouw populairste gezegdes op een trui of mok, jouw logo op een t-shirt of zelfs jouw lievelingsproduct met jouw naam er op. Als blogger werk je aan een merk: bloggen is gewoon een business, dus het verkopen van fysieke producten is echt zo gek nog niet.
Bloggen als passief inkomen

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Voordelen van bloggen

In principe kan iedereen beginnen met bloggen, dat is misschien wel het grootste voordeel. De meeste mensen hebben toegang tot een smartphone, tablet, laptop of computer en een goede internetverbinding. Het daadwerkelijke bloggen leer je vanzelf. Je zal echt niet binnen een maand viraal gaan (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen), je zal fouten maken, je zal slechte artikelen schrijven, maar het belangrijkste is dat je niet opgeeft. Bloggen is iets voor de lange termijn en is niet een manier waarmee je snel online geld kan verdienen.

Als blogger ben je vrij om te werken waar je maar wil. Zolang jij een laptop of telefoon bij de hand hebt en toegang hebt tot goed internet, kan jij blogs schrijven en uploaden. Hierdoor kan je werken over heel de wereld: de ene week met de voeten in het zand op Curaçao en de andere week met de latten onder in de Oostenrijkse bergen. Je bent eigen baas en je hebt geen limiet op vakantiedagen: ga waar je wil en wanneer je wil. Dit kan overigens ook een valkuil zijn: je moet jezelf wel tot werken kunnen zetten. De blogs schrijven zichzelf tenslotte niet en de producten testen zichzelf ook niet uit. Weet jij zeker dat jij jezelf genoeg kan motiveren om af en toe wat uurtjes aan een blog te werken? Dan kan dit zomaar iets voor jou zijn.

Om te beginnen met bloggen heb je geen groot startkapitaal nodig, in tegenstelling tot veel andere ondernemingen. Je hoeft geen voorraad aan te schaffen, geen magazijn te huren en geen groot vervoer te regelen voor het transporteren van voorraad en pakketjes. Je kan zelfs beginnen met schrijven over producten die je al in huis hebt: je favoriete anti-aanbakpan, je lievelingsshampoo voor een gevoelige huid of dé hacks voor het behalen van lastige levels in een online spelletje.

Bloggen kan je doen wanneer het jou uitkomt. Dit betekent dus ook dat je het vaak goed kan combineren met je gezin. Je hoeft niet om 08:00 ’s ochtends achter je laptop te zitten: dit kan gewoon pas nadat je de kinderen naar school hebt gebracht. Je kan even snel werken tijdens het slaapje van je baby. Wanneer je er geen zin in hebt, schuif je het een paar uurtjes door. Eerst tijd voor een wandeling in de buitenlucht voor wat inspiratie en goede moed, eenmaal thuis vliegen de woorden weer uit je vingers. Sterker nog: je kan zelfs bloggen over je drukke gezinsleven. Dit zal namelijk herkenbaar zijn voor ontzettend veel moeders en vaders.

Schrijf herkenbare of informatieve content

Over het algemeen gaan blogs over twee dingen: informatie of ervaringen. Blog jij over producten? Dan zijn je blogs waarschijnlijk informatief. Jouw blogs leveren mensen wat op (kennis over en vertrouwen in een merk) en daardoor zal je altijd bezoekers blijven trekken. Wist je dat je niet altijd informatieve blogs hoeft te schrijven? Je kan ook gewoon schrijven over jouw dagelijks leven: dit is herkenbare content. Content waar mensen zich in kunnen vinden, zodat ze zich alleen voelen. Het kan gaan over de leuke momenten, maar ook over de sombere, eenzame momenten. Stel je kwetsbaar op en wees jezelf. Mensen zullen zich vanzelf herkennen in jouw situaties. Dit levert je trouwe lezers op!

Beginnen met bloggen

Om te beginnen met bloggen, moet je eerst een niche kiezen waar jij over wil schrijven. Kies je geen niche en schrijf je over van alles en nog wat, dan is het lastig om je doelgroep aan te spreken. Door de ene keer over make-up te schrijven en de andere keer over auto’s bouw je geen vaste groep lezers op, want lang niet alle blogs zijn interessant voor iedereen. Kies dus een niche, zoals het ouderschap van peuters, bakken en koken met tijdgebrek of het repareren van beschadigde BMW’s. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Zodra je een niche hebt gevonden, moet je een blog bouwen. Hier zijn genoeg platformen voor, zoals Wix, WordPress en Shopify. Vaak hebben deze platformen standaard templates die je kan bewerken om de website eigen te maken. Makkelijker kan bijna niet! Gun jezelf de tijd om het programma door te krijgen en je website te optimaliseren. Houdt hierbij altijd het gebruiksgemak in je achterhoofd. De website moet niet traag laden, de tekst moet goed leesbaar zijn, het lettertype moet duidelijk zijn en de afbeeldingen niet allesoverheersend. Zorg dat er makkelijk kan worden gewisseld tussen verschillende blogs en dat de blogs makkelijk gevonden kunnen worden in categoriepagina’s.

Heb je een blog gebouwd? Dan kan je je eerste blogs gaan schrijven. Je kan meteen over producten of ervaringen gaan schrijven, maar je kan er ook voor kiezen om jezelf eerst voor te stellen. Zo maak je je blog wat menselijker en wederom herkenbaarder. Mensen lezen graag ervaringen en meningen van mensen, niet van robots.

Zet je angsten opzij

Ben jij bang voor de meningen van vrienden, familie of onbekende mensen van het internet? Laat jezelf niet beperken door de mening van anderen. Zolang jij doet wat je leuk vindt, zal je er steeds beter in worden, tot je op een moment doorbreekt. Dus, bij twijfel: gewoon doen! Je weet tenslotte niet of het iets kan worden als je het nooit een kans geeft.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *