Podcast beginnen? Zo start je vandaag nog met je eigen Podcast!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
podcast beginnen microfoon

Podcasts worden steeds populairder, en dus ook steeds meer mensen willen een eigen Podcast beginnen.

Ik ben ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met mijn eigen Podcast, en ik kan me nog herinneren dat ik niet precies wist waar ik moest beginnen, om alles goed te hebben.

Want, als jij een Podcast wilt starten, wil je natuurlijk dat alles goed staat, en dat je Podcast ook op de juiste kanalen, zoals iTunes, wordt verspreid.

Inhoudsopgave

Vandaar dat ik heb besloten dit artikel te schrijven, en je stap voor stap te vertellen hoe jij je eigen Podcast kunt beginnen én waar je natuurlijk allemaal op moet letten.

Laten we beginnen!

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Voordat je verder leest.

… er zullen ongetwijfeld meer handleidingen op het internet beschreven staan die je stap voor stap uitleggen hoe je je eigen Podcast kunt beginnen, en waar je op moet letten.

Ik doe het vaak nét iets anders dan de rest, en zal daarom een wat andere uitleg hebben dan de meeste anderen. Ook zal ik niet zo uitgebreid zijn, en zullen er vast tools zijn die ik niet gebruik, maar die andere Podcasters wel gebruiken.

Ik hou van actie ondernemen, en verwijder de tools en stappen die ik niet nodig heb.

Hierdoor is mijn Podcast inmiddels wel op de #13e plek van de iTunes top 23 gekomen (and counting).

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Wat heb je allemaal nodig?

Goed, laten we beginnen met de tools en apparatuur die je nodig hebt.

  • Laptop/computer
  • Microfoon (ik gebruik mijn ingebouwde Mac microfoon, soms iPhone oordopjes)
  • Soundcloud account
  • Apple ID (als je je Podcast in iTunes wilt)
  • Opname apparatuur (ik doe dit op mijn Mac met QuickTime)
  • Audio bewerkings software – dit kan met Audacity (gratis)

That’s it.

Meer heb je niet nodig.

Stap #1: Je Podcast opnemen

We beginnen natuurlijk met het opnemen van je Podcast.

Dit doe ik met QuickTime op de Mac, maar als je geen Mac hebt, kun je dit ook met Audacity doen. Dit is een gratis programma; hier kun je het later ook in bewerken als je dat zou willen.

Als microfoon gebruik ik gewoon mijn ingebouwde Mac microfoon, en soms mijn iPhone oordopjes. Deze geven vaak wel een betere kwaliteit.

Je kunt met deze software dus aan de slag om je Podcast op te nemen. Als je dit hebt gedaan moet je hem natuurlijk niet vergeten op te slaan.

Stap #2: Audio bewerken

Ik neem negen van de tien keer een Podcast op die ik niet meer bewerk, maar mocht je dit willen doen, dan kun je dit heel eenvoudig met Audacity doen.

Hier kun je eenvoudig stukken verwijderen, plakken en stukken overslaan.

Als je tevreden bent over de Podcast, kun je deze in Audacity ook opslaan. Doe dit als MP3 en geef de juiste ID informatie mee.

Stap #3: Je Podcast uploaden en publiceren

Nu je Podcast audio af is, moet je deze gaan uploaden; zodat mensen deze ook kunnen beluisteren.

Ik gebruik hier Soundcloud voor. Je kunt op Soundcloud een gratis account maken, maar als je meer Podcasts wilt uploaden, raad ik aan een betaalde versie te nemen.

Let er goed op dat je je Soundcloud gegevens goed invult. Dit wordt namelijk ook de informatie die bij je Podcasts afleveringen komt te staan.

Het is heel belangrijk dat je onder Instellingen > Content alles goed hebt staan. Vink hier ook zeker ‘RSS’ aan.

Als je Soundcloud profiel klaar is, kun je de MP3 uploaden.

Je eerste Podcast staat nu online!

Stap #4: Podcast naar iTunes verzenden

Nu je Podcast online staat, wil je deze natuurlijk verspreiden naar de bekende kanalen, zoals iTunes.

Let er goed op dat je Podcast niet automatisch word goedgekeurd, en dat je het beste een paar afleveringen naar Soundcloud kunt uploaden, voordat je ‘m naar iTunes verzend. Dan weet iTunes dat je serieus bent.

Je Podcast naar iTunes verzenden doe je door naar deze link te gaan. Daar kun je vervolgens de RSS-feed van je Podcast opgeven. Deze vind je in Soundcloud onder Instellingen > Content (zie afbeelding hierboven).

Je Podcast is nu klaar om beluisterd te worden!

Als je deze stappen hebt gevolgd, ben je in principe klaar en staat je Podcast klaar om beluisterd te worden.

Je Podcast staat online, staat in Soundcloud en in iTunes.

Je eerste Podcast zal ongetwijfeld nog niet direct super populair zijn. En dat is ook gelijk de trick. Je moet continu nieuwe afleveringen blijven uploaden, om meer volgers en fans aan te trekken.

Check deze video die ik heb gemaakt, om je te laten zien dat het niet vanzelf gaat.

Algemene Podcast zaken

In de kopjes hieronder zal ik wat algemene Podcast zaken bespreken, om je antwoord te geven op vragen die ik geregeld gesteld krijg.

Hoe maak ik een Podcast cover art?

Je wilt natuurlijk een toffe cover art voor je Podcast. Deze heb je ook nodig als je je Podcast naar iTunes wilt verzenden en moet van hoge kwaliteit zijn.

Ik heb die van mij niet zelf gemaakt, maar uitbesteed. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iemand op SiteDeals of Fiverr. Ga niet zelf lopen klooien als iemand het voor weinig geld veel beter kan.

Mocht je dit toch per se zelf willen doen, dan kun je dit met programma’s als Photoshop en Illustrator doen.

Hoe maak je een Podcast jingle (intro en outro)?

In mijn eerste Podcast uitzendingen had ik ook een jingle (intro), maar hier ben ik mee gestopt. Ik vond het irritant om telkens een jingle er in te moeten plakken, maar eigenlijk hoort het er wel een beetje bij.

Ook de jingle had ik uitbesteed; dit kan natuurlijk ook via Fiverr of SiteDeals. Mocht je deze zelf willen maken, dan raad ik Garageband aan. Vervolgens kun je de jingle telkens plakken en gebruiken in Audacity.

Hoe plaats je de Podcast op je site?

Je kunt de Podcast aflevering eenvoudig op je site plaatsen door in Soundcloud de embed code te gebruiken.

Deze iframe code kun je vervolgens op je site plakken.

Hoe krijg je de Podcast op Spotify?

Wanneer je een Podcast hebt gepubliceerd, wil je deze natuurlijk ook op Spotify krijgen.

In dit artikel laat ik je zien hoe je dit simpel en snel kunt doen: Podcast op Spotify publiceren.

Podcast interviews opnemen via Skype

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik Podcast interviews opneem.

Dit kan gewoon met Skype gedaan worden. Wanneer je in Skype een gesprek start, vind je de mogelijkheid om het gesprek op te nemen.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

4 reacties op “Podcast beginnen? Zo start je vandaag nog met je eigen Podcast!

  1. Kijk even een regeltje in de opt-in na. Er staat nu: en ik wil je laten je zien hoe. Een keer “je” te veel dus. Verder super goed attikel en heel helder, dank je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *