Crypto voor beginners; alles wat je wilt weten!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Crypto voor beginners; In de wereld van crypto kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Er zijn namelijk meer dan 12.000 verschillende cryptomunten. Elk met zijn eigen waarde en doel. Maar geen zorgen, met deze blogpost help ik je op weg. Hierin leg ik uit hoe je stap voor stap de cryptowereld binnenstapt, welke crypto’s belangrijk zijn om te overwegen en hoe je verstandig met de risico’s omgaat. Bereid je voor, want we duiken samen in de interessante en mogelijk winstgevende wereld van cryptocurrency!

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten, ook wel bekend als cryptocurrencies, zijn digitale valuta die met behulp van cryptografische technieken financiële transacties beveiligen. Ze bestaan enkel online en zijn een gedecentraliseerde vorm van valuta, wat inhoudt dat ze niet worden beheerd door een centrale instantie zoals een bank of overheid.

Er zijn veel verschillende cryptomunten op de markt, waaronder bekende namen als Bitcoin, Ethereum en Ripple. Elk van deze munten heeft eigen unieke kenmerken en voordelen. Om het onderscheid tussen deze munten te snappen, is het belangrijk om een beetje te weten over hun doel, de technologie die erachter zit, en wat je er zoal mee kunt doen.

In de kern zijn cryptomunten dus een nieuwe manier van denken over geld, eentje die de tussenpersonen buitensluit en jou meer controle geeft. Ze kunnen een beetje intimiderend zijn in het begin, maar met de juiste informatie zul je snel de basiskennis onder de knie krijgen.

Cryptocurrency is simpelweg digitaal geld. Er komt geen bank aan te pas, alles speelt zich online af. Wanneer mensen cryptomunten naar elkaar overmaken via het internet, wordt dit genoteerd in de blockchain. Denk aan de blockchain als een openbaar grootboek waarin alle transacties worden opgeslagen. Zo weten we precies wie wat bezit.

Wat opvalt is dat cryptocurrency geen vaste waarde heeft zoals de euro. De waarde wordt bepaald door wat mensen ervoor willen neerleggen, en dat kan nogal schommelen. Bitcoin ken je misschien wel, dat is een bekende cryptomunt. Maar er zijn er nog veel meer, zoals Ethereum en Ripple. Iedere munt is weer anders en heeft zijn eigen karakteristieken en regels.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Voordelen van Crypto

Cryptocurrency biedt verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel is dat transacties direct zijn, zonder tussenkomst van een bank of andere instelling. Dit maakt het mogelijk om op elk moment snel betalingen te doen.

Bovendien wordt crypto gezien als een betrouwbaar betaalmiddel door zijn gedecentraliseerde aard en het gebruik van geavanceerde cryptografie.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Directe overboeking

Met cryptomunten kun je direct geld overmaken, zonder tussenkomst van een bank. Zo’n overboeking noemen we een directe transactie. Denk aan het geven van een briefje van €20 aan iemand, maar dan zonder het fysieke briefje. Gewoon van jouw digitale portemonnee naar die van een ander. Geen banken, geen gedoe, gewoon snel en eenvoudig.

Snel betalen

Met cryptomunten is je betaling in een zucht gedaan. Geen wachttijden zoals bij traditionele banken. Soms is het binnen een paar minuten gepiept! Dit is vooral handig wanneer je goederen uit het buitenland op de kop wilt tikken.

En wat ook mooi is: je zit niet vast aan de klok. Cryptomunten trekken zich niets aan van openingstijden van banken. Je betaling kan op elk moment van de dag de digitale deur uit. Zo wordt betalen een fluitje van een cent, snel en zonder gedoe.

Betrouwbaar betaalmiddel

Cryptomunten staan bekend om hun veiligheid, mits je ze op de juiste manier gebruikt. Hier zit een stevig systeem achter dat fraude zoveel mogelijk de kop indrukt, dankzij iets wat we de blockchain noemen.

Bij elke betaling die je doet, wordt de transactie in een zogenaamd ‘blok’ geplaatst en krijgt het een unieke code, de zogenoemde hash. Deze code is robuust; hij kan niet gestolen, gekopieerd of veranderd worden. Dat zorgt voor een veilige transactie.

Bij crypto gaat het om directe, peer-to-peer betalingen. Je stuurt geld rechtstreeks naar een ander, zonder dat een bank zich ermee bemoeit. Dit scheelt in kosten en zorgt dat het vlot verloopt.

Een kleine kanttekening: niet overal wordt crypto (nog) geaccepteerd. Het is voor sommige nog onbekend terrein. Maar steeds meer plekken staan open voor crypto als betaalmiddel.

Wie weet, misschien worden cryptomunten wel het betaalmiddel van de toekomst. En jij bent er dan al helemaal klaar voor!

Wat is Blockchain?

Even eenvoudig gezegd: blockchain is een speciaal soort grootboek. Maar het is niet zomaar een grootboek zoals je dat misschien kent vanuit de boekhouding. Nee, dit grootboek is écht anders.

Waar normale grootboeken op één specifieke plek zijn (bijvoorbeeld bij een bank of in een bepaalde computer), is de blockchain overal. Het is ‘gedecentraliseerd’, wat betekent dat het niet afhankelijk is van één centrale plek of autoriteit. De informatie wordt opgeslagen op vele computers over de hele wereld. Dit zorgt voor extra veiligheid en betrouwbaarheid. Want om de blockchain te veranderen, zou je die op alle computers tegelijk moeten aanpassen, en dat is haast onmogelijk.

Binnen de blockchain worden gegevens opgeslagen in ‘blokken’. Elk blok bevat een reeks van transacties, en zodra een blok vol is, wordt er een nieuw blok gecreëerd. Deze blokken zijn met elkaar verbonden in een chronologische volgorde, waardoor je een soort ketting krijgt. Vandaar de naam: blockchain.

Maar wat maakt het nu zo veilig? Elk blok heeft een unieke code, een ‘hash’. Als er ook maar één detail in een blok verandert, verandert de hash ook. En omdat blokken met elkaar verbonden zijn, zou de hash van elk volgend blok ook veranderen. Dit maakt het erg lastig om onopgemerkt gegevens te wijzigen.

De risico’s van Cryptocurrencies

Crypto biedt mogelijkheden, maar zoals met elk investeringsmiddel, zijn er ook risico’s verbonden aan het handelen in cryptocurrency. En het is essentieel om hiervan goed op de hoogte te zijn voordat je je zuurverdiende euro’s inzet.

  1. Waardeschommelingen: De waarde van cryptocurrencies is berucht om zijn volatiliteit. In één dag kan de waarde van een munt soms met tientallen procenten stijgen, maar net zo snel weer dalen. Dit betekent dat de euro’s die je vandaag investeert morgen plots veel meer of veel minder waard kunnen zijn.
  2. Acceptatie: Crypto is nog steeds in ontwikkeling als betaalmiddel. Je kunt nog niet bij elke winkel of dienstverlener met Bitcoin of andere cryptomunten betalen. Dit betekent dat je wellicht moet wachten of zelfs verlies moet nemen als je je crypto snel in euro’s wilt omzetten.
  3. Digitale diefstal: Cybercriminaliteit is een groeiend probleem in de wereld van crypto. Er zijn verhalen van mensen die grote sommen crypto zijn kwijtgeraakt door hacks of door onveilige opslag. Het is daarom van groot belang om je investeringen goed te beveiligen.
  4. Regulering: Cryptocurrencies worden in veel landen, waaronder Nederland, nauwlettend in de gaten gehouden door toezichthouders. Veranderingen in regelgeving kunnen invloed hebben op de waarde en het gebruik van crypto.
  5. Technische complicaties: Het beheren van een digitale portemonnee, het bijhouden van sleutels en het begrijpen van de technologie kan complex zijn. Een kleine fout kan betekenen dat je toegang verliest tot je investering.

Voordat je besluit te investeren in crypto, is het belangrijk om al deze risico’s te overwegen. En nogmaals, handel altijd met geld dat je bereid bent te verliezen. Het is een spannende wereld, maar voorbereiding en kennis zijn je beste vrienden in het navigeren van de crypto-markt.

Investeren in Crypto voor beginners

Investeren in crypto voor beginners kan spannend en lonend zijn, maar het vergt wel een zorgvuldige voorbereiding en aanpak. Eerst en vooral is het belangrijk om duidelijk te weten wat je doel is. Vraag jezelf af: waarom wil je in crypto investeren? Ben je op zoek naar korte termijn winsten door te speculeren op prijsschommelingen, of geloof je in de lange termijn waarde van cryptocurrency en zie je het als een onderdeel van je langetermijnportefeuille?

Zodra je jouw doelen helder hebt, kun je overgaan tot het opstellen van een investeringsplan. Hierin leg je vast hoeveel je precies wilt investeren, in welke specifieke cryptomunten en hoe vaak je eventueel bij- of verkoopt. Het is uitermate belangrijk dat je je aan dit plan houdt, zelfs wanneer de markt volatiel blijkt te zijn. Door je aan je plan te houden, voorkom je impulsieve beslissingen die gebaseerd zijn op emoties en die mogelijk je investering in gevaar kunnen brengen.

Kies je crypto strategie

Ben je geïnteresseerd in de wereld van cryptocurrency en wil je weten welke strategie het beste bij jou past? Hier zijn enkele opties om te overwegen: hodlen, traden, swing traden of daytraden.

Als je een lange termijn investeerder bent, is hodlen misschien iets voor jou. Hodlers kopen cryptovaluta en houden deze vast gedurende een langere periode, in de hoop op waardestijging op de lange termijn.

Als je meer actief wilt handelen, kun je overwegen om te gaan traden. Dit betekent dat je regelmatig cryptovaluta koopt en verkoopt met als doel winst te maken op basis van prijsfluctuaties.

Swing traden daarentegen richt zich op kortetermijnbewegingen. Swing traders proberen te profiteren van trends die dagen tot weken kunnen duren.

Voor degenen die nog meer actie willen, is daytraden een optie. Daytraders openen en sluiten posities binnen dezelfde dag om te profiteren van kleine prijsveranderingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke strategie risico’s met zich meebrengt en dat succes afhangt van marktomstandigheden en persoonlijke vaardigheden. Doe altijd grondig onderzoek voordat je begint met handelen in cryptocurrency!

Kies een Crypto broker/exchange

Bij het starten met cryptocurrencies is het kiezen van een betrouwbare cryptocurrency exchange essentieel. Platforms zoals Bitvavo en Finst bieden veilige en efficiënte handel in verschillende cryptomunten.

Het aanmaken van een account bij een crypto exchange is meestal eenvoudig en vereist minimale persoonlijke informatie. Belangrijk is echter dat je ervoor zorgt dat je digitale munten veilig worden opgeslagen in jouw wallet bij de gekozen crypto-aanbieder.

Om een account aan te maken, kies je een betrouwbare crypto exchange en vul je jouw gegevens in. Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord kiest. Nu heb je jouw eigen account! Met dit account kun je cryptomunten kopen en verkopen.

Bitvavo

Bitvavo maakt het kopen van crypto eenvoudig en toegankelijk. Met een breed scala aan munten om uit te kiezen, is het de ideale plek voor beginners om te starten met crypto. De website is simpel en gebruiksvriendelijk, waardoor het gemakkelijk is om je weg te vinden.

Een groot pluspunt van Bitvavo is de veiligheid. Jouw munten worden veilig bewaard en je kunt snel handelen zonder je zorgen te maken over de beveiliging van je investeringen.

Of je nu geïnteresseerd bent in Bitcoin, Ethereum of andere cryptocurrencies, Bitvavo biedt een betrouwbare en handige manier om ze aan te schaffen. Met zijn gebruiksvriendelijke interface en focus op veiligheid, is Bitvavo de ideale keuze voor beginners die willen beginnen met crypto.

Dus als je op zoek bent naar een makkelijke manier om te starten met crypto en je munten veilig wilt houden, dan is Bitvavo zeker het overwegen waard.

Finst

Finst is een Nederlandse crypto broker die op 9 januari 2023 is gelanceerd. Opgericht door ex-managers van DeGiro, streeft Finst naar meer transparantie en lagere kosten in de cryptomarkt. De oprichters, Julien Vallet en Marcel Putina, vinden dat er momenteel nog te weinig openheid van zaken is in deze markt.

Hoewel Finst zich momenteel voornamelijk richt op de Nederlandse markt, heeft het ook plannen om uit te breiden naar andere Europese landen waar het al actief is. Deze broker wil zich onderscheiden door klantgerichtheid en veiligheid. De kosten zijn laag met slechts 0,15% en de crypto’s en tegoeden van klanten worden extra goed beveiligd.

Wat Finst echt onderscheidt, is hun klantenservice. Deze is beschikbaar via chat, e-mail of telefoon tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag. Bovendien kun je in het Nederlands, Engels, Duits en Frans communiceren met de klantenservice.

Met Finst hoef je je geen zorgen te maken over onbetrouwbare exchanges of brokers zoals FTX exchange die hun financiële administratie niet op orde hadden. Finst staat klaar om jou als klant snel en efficiënt te helpen bij vragen of problemen.

Cryptocurrencies kopen

Cryptomunten zijn de laatste tijd enorm populair geworden, maar het is belangrijk om te weten hoe je ze veilig kunt kopen en opslaan. Gelukkig zijn er nu platformen zoals Finst en Bitvavo die het proces een stuk eenvoudiger hebben gemaakt.

Bij deze platformen kun je eenvoudig je euro’s storten met iDEAL en vervolgens je eerste cryptomunten kopen. Het mooie hiervan is dat je niet zelf een wallet hoeft aan te maken, omdat de munten direct op het platform worden opgeslagen. Dit maakt het proces veel gebruiksvriendelijker voor beginners.

Hoewel dit handig kan zijn, is het ook belangrijk om te onthouden dat platforms zoals Finst en Bitvavo centraal worden beheerd, wat betekent dat je niet volledige controle hebt over je munten. Als je meer controle wilt, kun je overwegen om een persoonlijke wallet aan te maken.

Een persoonlijke wallet kan op een hardware-apparaat of als software op je computer of telefoon worden geïnstalleerd. Hiermee heb jij volledige controle over je cryptomunten en kunnen ze veilig worden opgeslagen.

Bij het kopen en opslaan van cryptomunten is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Platforms zoals Finst en Bitvavo bieden gemak en gebruiksgemak, maar als je meer controle wilt, moet je overwegen om een persoonlijke wallet aan te maken.

Crypto voor beginners cursus volgen

Wil je alles weten over cryptocurrencies en hoe je er geld mee kunt verdienen? Dan zijn deze top 3 crypto cursussen zeker de moeite waard om te bekijken.

Op nummer 1 staat de Money Mastery (voorheen de Crypto Masterclass) van AllesOverCrypto. Deze uitgebreide beginnerscursus wordt hoog gewaardeerd door zowel experts als cursisten, met een gemiddelde score van 4,8 op Trustpilot.

Op nummer 2 vinden we de X10 met Crypto cursus, ontwikkeld door Harm van Wijk en Jan Robert Schutte. Deze cursus is verdeeld in twee delen, geschikt voor zowel beginnende als ervaren traders.

Als derde hebben we de Crypto Community, een alles-in-1-platform waar je niet alleen toegang krijgt tot cursussen, maar ook tot een unieke crypto tijdlijn en verschillende forums en groepen. Met acht uitgebreide cryptocursussen leer je hier alles wat je moet weten over crypto.

Of je nu net begint of al ervaring hebt, deze cursussen bieden waardevolle kennis en tools om succesvol te worden in de wereld van cryptocurrencies.

Conclusie

Cryptovaluta heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Het is spannend om betrokken te raken bij deze nieuwe digitale valuta, die belooft de wereld van financiën te veranderen. Maar laten we niet vergeten dat het ook riskant kan zijn.

Als je geïnteresseerd bent in het investeren in crypto, is het belangrijk om slim te zijn. Neem de tijd om te begrijpen hoe het werkt en leer zoveel mogelijk over de verschillende cryptocurrencies die beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de risico’s en mogelijke volatiliteit van de markt.

Het is verleidelijk om direct in te springen en grote winsten te maken, maar haastige beslissingen kunnen leiden tot grote verliezen. Wees geduldig en maak pas keuzes als je voldoende kennis hebt opgedaan.

Daarnaast is het belangrijk om altijd kritisch te blijven. Er zijn talloze scams en frauduleuze projecten in de cryptowereld. Doe grondig onderzoek voordat je investeert en wees voorzichtig met wie je jouw geld toevertrouwt.

Crypto kan spannend zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Wees slim, neem de tijd om te leren en wees kritisch bij het nemen van beslissingen.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *