Waarom je nooit zelf backlinks moet gaan plaatsen

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Icoon voor backlinks

Hoe meer mensen ik help met hun internet marketing en zoekmachine optimalisatie, hoe meer vragen ik krijg over backlinks. “Moet ik geen backlinks gaan plaatsen”, vragen ze me dan.

Als ik dan vraag waarom ze dat denken, zeggen ze dat ze “er wel eens van gehoord hebben, en dat ‘iedereen’ dat doet”.

Gek genoeg denken veel mensen dus dat het plaatsen van backlinks verplicht is om hoger in Google te komen. Terwijl dat helemaal niet zo is!

In dit artikel zal ik je vertellen waarom je nooit, en dan ook echt nooit, zelf backlinks moet gaan plaatsen.

Wat zijn backlinks?

Voor de mensen die niet precies weten wat een backlink is, zal ik het eerst even uitleggen. Een backlink is als het ware een verwijzing van een andere website, naar jouw website.

Op een andere website staat een link naar jouw website. In de beginjaren van Google was het zo dat als een website bijvoorbeeld 100 links (dus backlinks) naar een website had, en de concurrent had er 50, dat dan de website van 100 backlinks hoger in Google kwam.

Een backlink is dus in principe niks anders dan een link van een website, naar jouw website.

Natuurlijk zit er ook nog verschil in backlinks. Zo zijn links die op een grote, bekende site staan belangrijker dan links die op een kleine site staan.

Welk verdienmodel past het beste bij jou?

Wil je weten welke manier van online geld verdienen bij jou past? Doe mijn test en ontdek het binnen 2 minuten. Doe de test en ontdek het verdienmodel dat bij je past.

Waarom je nooit zelf backlinks moet gaan plaatsen

Toen duidelijk werd dat backlinks een belangrijke factor voor Google zijn in het ranken van websites, gingen veel mensen hier misbruik van maken. Internet marketeers gingen zelf backlinks plaatsen en gingen de links dus ‘manipuleren’. Natuurlijk kreeg Google dit snel genoeg door, en ging Google dit bestraffen.

Google is slim genoeg om te zien of een backlink zelf is geplaatst, of dat het een natuurlijke backlink is. Met een natuurlijke backlink bedoel ik een link die ‘echt’ verkregen is. Je website – of artikel – is zo nuttig of leuk, dat een website hier een vermelding naar maakt.

Heb je de vorige zin goed gelezen? Lees ‘m nog maar eens een keer. Hopelijk begrijp je nu wat ik bedoel!

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid.
Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

Waarde bieden

Je website en je artikelen moeten zo nuttig zijn dat mensen er wat aan gaan hebben. Als mensen jouw website of artikel goed vinden en er door geholpen worden, gaan mensen automatisch naar jouw website verwijzen.

Hierdoor hoef je dus nooit zelf backlinks te gaan maken, omdat andere mensen dit (gratis) voor jou gaan doen.

Nogmaals, Google is slim genoeg om te zien of jij zelf een backlink hebt aangemaakt en zal je daar voor bestraffen. Google wil dat hun zoekmachine de beste resultaten laat zien, en dat kan alleen maar door de meest relevante websites te tonen. Wanneer jij de zoekresultaten manipuleert met eigen gemaakte backlinks, zal Google daar niet blij mee zijn ;).

Focus je daarom niet op het maken van backlinks, maar focus je liever op het maken van goede, unieke content.

Heb je er wel eens over nagedacht om backlinks te kopen? Lees waarom backlinks kopen niet slim is!

Google geeft een backlink steeds minder waarde, en verwacht wordt dat een backlink steeds minder belangrijk gaat worden. Google gaat zich steeds meer richten op goede artikelen, bloggen en sociale autoriteit. Doe daar dus wat mee!

Overigens heb ik nog nooit één backlink geplaatst, en win het altijd in Google van sites die dat wel doen.

Toch backlinks plaatsen?

Dit artikel heb ik al een behoorlijke tijd terug geplaatst. In de loop van de tijd is er behoorlijk veel veranderd, en ben ik ook weer meer te weten gekomen over backlinks plaatsen, en of het wel verstandig is.

Voor wat affiliate websites ben ik aan de slag gegaan met de SEO Tool van delinkbuilder.nl, en heb daar goede resultaten mee geboekt.

Door artikelen op ‘artikel sites’ te plaatsen, kun je backlinks in de tekst verwerken. Wanneer je goede artikelen plaatst (die niet dubbel geschreven zijn) kun je zo behoorlijk hoger in Google komen.

Heb jij wel eens zelf backlinks geplaatst? En doe je dat nog steeds?

Ik ben zeer benieuwd naar jouw mening en ervaringen en hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

Ook starten met geld verdienen online?

Ik heb een cursus gemaakt waarmee iedereen online geld kan verdienen. Het is mijn #1 verdienmodel en geeft mij nu enorme financiële vrijheid. Bekijk mijn geld verdien cursus en ga direct zelf aan de slag.

49 reacties op “Waarom je nooit zelf backlinks moet gaan plaatsen

 1. Goed artikel, maar toch wel raar dat ik veel Nederlandse websites in de top 10 van Google zie komen met buitenlandse eigenaren. Haast geen content, maar genoeg backlinks.. Jammer, maar het benadrukt wel dat backlinks nog steeds een grote invloed heeft.

 2. Volgens mij heeft het echt wel invloed of je backlinks maakt of niet. het gaat mij wel goed af, als ik niks meer doe dan zak ik in de peilingen van plaats. Wel ben ik erg benieuwd hoe iemand het dan voor mekaar krijgt om zonder backlinks heel hoog te scoren bij google. als iemand tips heeft hoor ik het graag.

  1. Hey!

   Backlinks plaatsen is zeker niet nutteloos, maar je kunt – naar mijn mening – veel beter je tijd en energie gebruiken om waardevolle content te schrijven. Hier heb je op lange termijn veel meer aan, en hoef je ook niet bang te zijn dat je website wordt getroffen door de zoveelste Google update ;).

   Succes!

 3. Zou dan een site, die geen tot zeer weinig back links heeft hoog kunnen scoren met alleen artikelen schrijven? Of zit hier nog meer achter?
  Ben er erg benieuwd naar of iemand mij dat kan vertellen.

  Gr,
  Mark

  1. Hoi Mark,

   Thanks voor je reactie!

   Yes! Het is voor een site die geen tot weinig backlinks heeft zeker mogelijk om hoog in Google te scoren, ik doe het zelf ook! Ik maak nooit backlinks aan, en scoor boven sites die duizenden backlinks hebben :).

   Content = king!

   Succes!

 4. Als je actief bent in niet concurrerende markten en puur informatieve site exploiteerd, geef ik je gelijk.

  de nr1 op “autoverzekering” of “geld lenen” zit daar echt niet alleen omdat ze geweldige content hebben.
  Of wat dacht je van grote modemerken op internet. Die doen alles wat Matt Cutts verboden heeft en dat houden ze al jaren vol.

  Als jij wilt scoren op deze termen zonder linkbuilden, wens ik jou veel succes en heel veel jaren geduld 🙂

  1. Hoi Alex,

   Thanks voor je reactie! Grappig om te zien hoe de meningen verschillen! Natuurlijk werken meerdere ’tactieken’, maar op lange termijn (en zonder bang te hoeven zijn voor een Pinguin of Panda update) zul je altijd winnen met goede marketing.

   Zo stond ik door het schrijven van alleen maar waardevolle content op de tweede plaats op het zoekwoord ‘iPhone kopen’, en nog vele andere relevante zoekwoorden; zonder het maken van één backlink.

   Natuurlijk, er zijn goede linkbuilders en de grote spelers weten hier wel raad mee, maar ik ben zeker van mening dat wanneer je de tijd en energie steekt in een goede, quality authority site, dat je dan zonder (al te veel) backlinks kunt scoren op super concurrerende zoekwoorden.

   Succes!

 5. Backlinks plaatsen op sites die met jouw business gerelateerd zijn is nog steeds van toepassing. Je moet een combinatie van de juiste content en juiste backlinks maken.

 6. Zoals veel mensen ben ik erover eens. Het is nog altijd het beste om ze beide te doen.
  Met alleen een goeie content kom je er niet. Backlinks zijn namelijk ook handig voor je site/blog bezoekers/traffic te sturen. Als je alleen doorgaat met een goeie content zullen weinig mensen weten dat je site bestaat maar de weinig die er dan toch op komen zullen dan toch hoogstwaarschijnlijk terugkomen.

  Alleen veel backlinks zonder enige zinvolle content komt er wel veel traffic op je site toe maar deze is dan meer dead traffic die je site verlaat zodra ze erop komen.

  Sterke backlinks maken zoals op facebook, twitter, reddit, etc hebben nog altijd heel veel effect op je site.

  The Cynical Belgian.
  http://www.thecynicalbelgian.org

 7. het is natuurlijk niet alleen google waarvoor je de backlinks plaatst. De normale surfende persoon komt ook via deze linkjes op je website terecht.

 8. Graag zou ik willen dat backlinks niet nodig waren, maar helaas win ik het dan niet van de grote jongens. Volgens mij gaat het juist om een combinatie van: backlinks, content en de structuur van je site.
  Een van de drie weghalen is simpel niet efficiënt.

 9. Zelf ben ik niet geschoold in deze materie en heb dus ook niet echt veel recht van spreken. De ervaring leert echter dat een website met de juiste content, backlinks en het schrijven van unieke artikelen een combinatie is die werkt. Met onze website Tabouret Benelux staan we bij al onze relevante trefwoorden zoals zadelkruk, tabouret, taboeret, kapperskruk, kruk op wielen, ponyseat op de eerste pagina of zelfs op de eerste positie. Waar wij nu tegen aan lopen is het feit dat het steeds moeilijker wordt om unieke content te blijven schrijven. We hebben tenslotte maar een paar producten en dan ga je vanzelf weer op zoek naar linkpartners.

 10. Ik vraag me af wat je onder “zelf backlinks plaatsen” verstaat. Als je vanaf hetzelfde ip op je eigen sites die in je webmastertools account staan gaat linken, ja dan ga je daar weinig voordeel mee halen en kun je beter goede content gaan zitten maken. Krijg je na veel moeite een linkje op een belangrijke site met een hoge trust bij Google dan heb ik dat toch liever als een mooi stukje content.

 11. Slechte content schrijven dwingt je tot meer backlinks… Hmmm. Ik doe beide, matige nieuwscontent wel seo proof maar geen backlinks.
  Mocht u interesse hebben in een backlink bij mijn onovertroffen content en heeft u ook nog een leuke link naar mijn site…… Kom gerust even langs.
  Een artikeltje schrijven met daar in uw link helemaal geweldig. http://Www.linkelinks.nl
  Voor de rest een prima artikel en ook nog geweldige reacties.

  1. Als eerste is het belangrijk dat je de titel van je bedrijf goed hebt staan. Zorg er daarna voor dat alle andere informatie, zoals openingstijden en locatie goed staan.

   Daarnaast is het ook belangrijk dat je recensies over je bedrijf gaat krijgen.

   Succes!

 12. Ben het hier echt totaal niet mee eens!
  Er zijn voldoende sites die een top site omlaag kan brengen, ook al heb je unieke content en klanten alles vinden.
  Het maakt niet uit hoe goed jij je site gaat maken, als de concurrent links blijft plaatsen, dan gaat jouw autortiteit omlaag en wordt je minder goed gevonden! Met andere woorden Google is heel goed te misleiden door truukjes.
  Als je hoog in Google wilt staan, dan kan je niet anders dan linkjes blijven plaatsen en dat maakt Google gewoon waardeloos! Ik vind zelf duckduckgo veel en veel beter worden dan Google!!!

 13. Backlinks creëren doe je door de juiste connecties te maken, content bij aansluitende content. Relevantie is belangrijker dan jouw website volspammen met random backlinks.

 14. Wat ik niet snap, is dat sites met duidelijk niet-relevante en oneerlijk verkregen backlinks nog steeds boven mijn websites staan. Het wordt tijd dat Google dit eens gaat aanpakken, in plaats daar steeds maar mee te dreigen. 😉

 15. Wel grappig om te zien dat wel of geen backlinks plaatsen een discussiepunt is. Maar iedereen het er wel over eens is dat het links zouden moeten zijn in ongeveer dezelfde branch. En toch zetten diegene linkjes in hun reacties naar schoenenwinkels enzo.

  Maar nee zelf plaats ik nooit backlinks, geen idee of het werkt maar ik vind het gewoon een heel vervelend werkje en besteed liever mijn tijd aan dingen waarvan ik weet dat het mijn website helpt.

  Nieuwe teksten plaatsen, huidige teksten aanpassen en intern linken verbeteren.

 16. Ik denk bij het creëren van backlink artikelen aan het volgende.
  Schrijf een wevende tekst voor je eigen en gast website.
  Is het verhaal interessant is de voor lezers?
  Voldoende aan content?
  Niet allen zelfpromotie?
  Sites waar de beheerder artikelen keurt, keuren nooit artikelen goed die puur reclame zijn.
  Het artikel moet dusdanig bij dragen in zoektermen dat je er een keyword link naar je site in kunt plaatsen.
  Spreek dus de doelgroepen aan.
  Mijn ervaring is dat zelfs link pagina’s bezoekers kunnen leveren.
  Vergeet ranking, kijk niet te veel naar nofollow follow.
  Maak wat interessants, de artikelensite krijgt een wevende tekst en jij een backlink.

 17. Artikels zijn tegenwoordig van hoge kwaliteit om een website goed geranked bij google te krijgen en dus niet alleen maar backlinks. Naast dat is ook social medium een hoog geranked dingetje geworden alleen helaas is dat niet voor alle business vormen beschikbaar i.v.b.m. expliciete content.

 18. Backlinks plaatsen heeft zeker invloed op je positie, hoe meer je er plaatst of laat plaatsen, hoe meer mensen erop klikken, des interessanter je word voor google. Het is een combinatie van backlinks plaatsen en een goede content hebben, voor de rest geloof ik allemaal niet in die SEO zooi. Ik heb een aantal website zitten testen die er met seo zo slecht uitkomen dan heb je het over scores van onder de 5 en die toch bovenaan in Google staan. Terwijl site die een seo score hebben 7 to 8 ergens achteraan huppelen. Wil je bovenaan staan, zorg dat je goede content hebt, zorg dat je website overal vertegenwoordigd is, zorg dat je goede recensies hebt. En wil je echt bij de top horen dan zorg dat je een budget hebt voor adwords of google shopping en zet je feed erop.

 19. Yes, ik wilde net backlinks gaan plaatsen voor onze site
  ben blij dat ik dit artikel gelezen heb. Geloof ook zeker dat het hebben van goede content zorgt voor meer bezoekers. Succes allemaal!

 20. Ook wij zijn bezig om backlinks te plaatsen voor onze site. Zeer nuttig artikel waarvoor dank!. Goede content is en blijft koning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *