Waarom je nooit zelf backlinks moet gaan plaatsen

Icoon voor backlinksHoe meer mensen ik help met hun internet marketing en zoekmachine optimalisatie, hoe meer vragen ik krijg over backlinks. “Moet ik geen backlinks gaan plaatsen”, vragen ze me dan.

Als ik dan vraag waarom ze dat denken, zeggen ze dat ze “er wel eens van gehoord hebben, en dat ‘iedereen’ dat doet”.

Gek genoeg denken veel mensen dus dat het plaatsen van backlinks verplicht is om hoger in Google te komen. Terwijl dat helemaal niet zo is!

In dit artikel zal ik je vertellen waarom je nooit, en dan ook echt nooit, zelf backlinks moet gaan plaatsen.

Wat zijn backlinks?

Voor de mensen die niet precies weten wat een backlink is, zal ik het eerst even uitleggen. Een backlink is als het ware een verwijzing van een andere website, naar jouw website.

Op een andere website staat een link naar jouw website. In de beginjaren van Google was het zo dat als een website bijvoorbeeld 100 links (dus backlinks) naar een website had, en de concurrent had er 50, dat dan de website van 100 backlinks hoger in Google kwam.

Een backlink is dus in principe niks anders dan een link van een website, naar jouw website.

Natuurlijk zit er ook nog verschil in backlinks. Zo zijn links die op een grote, bekende site staan belangrijker dan links die op een kleine site staan.

Waarom je nooit zelf backlinks moet gaan plaatsen

Toen duidelijk werd dat backlinks een belangrijke factor voor Google zijn in het ranken van websites, gingen veel mensen hier misbruik van maken. Internet marketeers gingen zelf backlinks plaatsen en gingen de links dus ‘manipuleren’. Natuurlijk kreeg Google dit snel genoeg door, en ging Google dit bestraffen.

Google is slim genoeg om te zien of een backlink zelf is geplaatst, of dat het een natuurlijke backlink is. Met een natuurlijke backlink bedoel ik een link die ‘echt’ verkregen is. Je website – of artikel – is zo nuttig of leuk, dat een website hier een vermelding naar maakt.

Heb je de vorige zin goed gelezen? Lees ‘m nog maar eens een keer. Hopelijk begrijp je nu wat ik bedoel!

Waarde bieden

Je website en je artikelen moeten zo nuttig zijn dat mensen er wat aan gaan hebben. Als mensen jouw website of artikel goed vinden en er door geholpen worden, gaan mensen automatisch naar jouw website verwijzen.

Hierdoor hoef je dus nooit zelf backlinks te gaan maken, omdat andere mensen dit (gratis) voor jou gaan doen.

Nogmaals, Google is slim genoeg om te zien of jij zelf een backlink hebt aangemaakt en zal je daar voor bestraffen. Google wil dat hun zoekmachine de beste resultaten laat zien, en dat kan alleen maar door de meest relevante websites te tonen. Wanneer jij de zoekresultaten manipuleert met eigen gemaakte backlinks, zal Google daar niet blij mee zijn ;).

Focus je daarom niet op het maken van backlinks, maar focus je liever op het maken van goede, unieke content.

Heb je er wel eens over nagedacht om backlinks te kopen? Lees waarom backlinks kopen niet slim is!

Google geeft een backlink steeds minder waarde, en verwacht wordt dat een backlink steeds minder belangrijk gaat worden. Google gaat zich steeds meer richten op goede artikelen, bloggen en sociale autoriteit. Doe daar dus wat mee!

Overigens heb ik nog nooit één backlink geplaatst, en win het altijd in Google van sites die dat wel doen.

Toch backlinks plaatsen?

Dit artikel heb ik al een behoorlijke tijd terug geplaatst. In de loop van de tijd is er behoorlijk veel veranderd, en ben ik ook weer meer te weten gekomen over backlinks plaatsen, en of het wel verstandig is.

Voor wat affiliate websites ben ik aan de slag gegaan met de SEO Tool van delinkbuilder.nl, en heb daar goede resultaten mee geboekt.

Door artikelen op ‘artikel sites’ te plaatsen, kun je backlinks in de tekst verwerken. Wanneer je goede artikelen plaatst (die niet dubbel geschreven zijn) kun je zo behoorlijk hoger in Google komen.

Heb jij wel eens zelf backlinks geplaatst? En doe je dat nog steeds?

Ik ben zeer benieuwd naar jouw mening en ervaringen en hoor het graag van je in de reacties hieronder!

44 reacties

 1. Avatar
  • Avatar
 2. Avatar
  • Avatar
 3. Avatar
  • Avatar
 4. Avatar
  • Avatar
 5. Avatar
 6. Avatar
 7. Avatar
 8. Avatar
  • Avatar
 9. Avatar
 10. Avatar
 11. Avatar
 12. Avatar
 13. Avatar
 14. Avatar
 15. Avatar
 16. Avatar
 17. Avatar
 18. Avatar
 19. Avatar
 20. Avatar
 21. Avatar
 22. Avatar
 23. Avatar
  • Avatar
 24. Avatar
 25. Avatar
 26. Avatar
 27. Avatar
 28. Avatar
 29. Avatar
 30. Avatar
 31. Avatar
 32. Avatar
 33. Avatar
 34. Avatar
 35. Avatar
 36. Avatar

Laat een reactie achter