5 Tips voor het schrijven van een goede blogpost

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Een checklist voor een blogpost

Als jij een website hebt is het aan te raden om deze regelmatig te voorzien van nieuwe content.

Zo laat je aan de bezoeker zien dat je actief bezig bent, en ook voor je positie in Google is dit erg goed. Google houdt namelijk van nieuwe, frisse content. Hoe meer unieke content jij op je website hebt, hoe beter Google jouw website zal beoordelen.

Een goede manier om jouw website te voorzien van nieuwe content is doormiddel van te bloggen. Een blog kun je eenvoudig opstarten door WordPress op jouw website te installeren.

Inhoudsopgave

Maar waar moet je allemaal op letten bij het schrijven van een goede blogpost? In dit artikel lees je een aantal handige tips zodat je binnen een mum van tijd een goede blogpost kunt schrijven.

#1: Wees waardevol

Je kunt wel een blogpost gaan schrijven, maar als niemand er wat aan heeft, is het zonde van je tijd. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar veel mensen vergeten om écht goede content aan te bieden waar de bezoeker wat aan heeft. Sommige mensen denken dat het al genoeg is om af en toe een simpel berichtje te schrijven, maar dat is niet zo.

Wil je bezoekers echt boeien, kom dan met content waardoor de bezoeker zich echt geholpen voelt. De bezoeker zal dan sneller geneigd zijn om jouw website nog eens te bezoeken.

Laat zien dat jij een echte autoriteit bent. Jij weet precies waar je het over hebt. Als mensen op zoek zijn naar informatie over het onderwerp waar jouw website over gaat, dan moeten ze bij jou zijn. Geef dus goede, complete informatie.

Als de gratis informatie op jouw website al zo goed is, hoe goed moet de betaalde informatie dan wel niet zijn ;)?

#2: Maak blogposts zoekmachine vriendelijk

Een blogpost schrijven is leuk, maar als niemand je blogpost leest, is dat natuurlijk niet erg handig en zonde van je tijd. Je moet er daarom om zorgen dat je blogpost gevonden word in Google. Door je blogpost zoekmachine vriendelijk te maken kun je veel gratis bezoekers krijgen. Deze bezoekers zoeken dan naar een bepaald zoekwoord, en komen op jouw website terecht.

Veel mensen vergeten hoe belangrijk het is om hun blogpost te optimaliseren voor Google, en dat is jammer, want daardoor lopen ze een boel gratis bezoekers mis!

Hieronder een aantal tips om je blogpost te optimaliseren voor Google:

 • Kopieer geen content van andere websites
 • Maak goed gebruik van de META tags (titel, omschrijving en alt-tags)
 • Kies een goede, korte en duidelijke URL voor de blogpost
 • Gebruik niet al te veel het keyword in de tekst
 • Schrijf waardevolle content (ook Google ziet of jouw blogpost informatief is)
 • Link (indien mogelijk) naar andere artikelen op jouw website (intern linken)
 • Maak belangrijke woorden dik gedrukt
 • Deel je blogpost op social media (zorg dat er interactie ontstaat)

Lees ook mijn artikel met daarin 5 tips om hoger in Google te komen. Daarin ga ik uitgebreider in op zoekmachine optimalisatie.

Tip: voorzie de afbeeldingen op je website van de zogenaamde META-tags. Hiermee kun je aan Google doorgeven waar de afbeeldingen op jouw website over gaan. Lees meer over scoren met Google Afbeeldingen.

#3: Zorg voor een goede, duidelijke opmaak

De bezoeker moet meteen weten waar hij of zij aan toe is. Het moet dan ook meteen voor de bezoeker duidelijk zijn of het antwoord op zijn of haar vraag gevonden kan worden in dit blogpost.

Op het internet lezen mensen vaak niet een heel artikel. Ze ‘scannen’ als het ware de tekst, om zo tot een conclusie te komen. Ze kijken of er genoeg interessante informatie staat en zijn eigenlijk meer op zoek naar kernwoorden. Het is dan ook belangrijk om je artikel zo in te richten dat het voor de bezoeker makkelijk te ‘scannen’ is.

Een voorbeeld van een goede blogpost op DroomSucces.nl.
Hierboven zie je een screenshot van een blogpost op Internet Succes Gids.nl. Zoals je ziet gebruik ik hier veel witregels en maak ik het artikel zo overzichtelijk mogelijk. Daarnaast gebruik ik ook een afbeelding.

Krijgt de bezoeker meteen lappen tekst te zien zonder daarin enige rust (witregels), dan zal de bezoeker waarschijnlijk snel afschrikken en je website verlaten. Dit ligt natuurlijk wel aan de doelgroep en aan het type website, maar in de meeste gevallen is dit wel het geval.

Iets wat je kan helpen om je blogpost overzichtelijk te maken is om H1 en H2 koppen te gebruiken (tussenkopjes, of wel ‘heading tags‘). Zo weet de bezoeker waar een gedeelte van de tekst over gaat.

Probeer de tekst daarom zo rustig mogelijk te maken. Dit kun je dus doen door veel witregels te gebruiken, en geen volle alinea’s te schrijven. Daarnaast is het verstandig om af en toe plaatjes te gebruiken, om de tekst wat ‘leuker’ te maken.

#4: Maak gebruik van afbeeldingen, filmpjes en audiobestanden

Het wordt steeds belangrijker om je blogposts op te maken met ‘rijke content’. Hiermee bedoel ik afbeeldingen, filmpjes en audiobestanden.

De bezoeker hecht telkens meer waarde aan artikelen met daarin bijvoorbeeld een YouTube filmpje, of een infographic die wat meer duidelijkheid geeft over het onderwerp.

Maak dus niet alleen een artikel met daarin tekst, maar voeg er ook afbeeldingen, filmpjes en audiobestanden in. Probeer zoveel mogelijk media bij elkaar te voegen, zodat je artikel zo compleet mogelijk is.

Wat ik vaak doe is een artikel over een bepaald onderwerp schrijven, en daar later nog een YouTube filmpje in te voegen, waarin ik een bepaald iets verder uitleg. Dat is een leuke toevoeging op het artikel. Daarnaast kan mijn filmpje ook nog gevonden worden in YouTube, en komen mensen zo op mijn website terecht.

#5: Zoek de interactie!

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om de interactie op te zoeken. Dit kun je natuurlijk doen door jouw artikel te delen op bijvoorbeeld Facebook en Twitter, maar dit kun je ook doen door mensen aan te sporen om te reageren op jouw artikel.

Normaal gesproken zijn reacties op artikelen erg relevant aan het onderwerp, en dus is dat goed voor Google. Daarnaast kunnen bezoekers ook interessante informatie uit de reacties halen. Als een bezoeker bijvoorbeeld nog een vraag heeft over het onderwerp, dan kun je die daar beantwoorden. Andere bezoekers die ook met die vraag zitten, kunnen dan het antwoord op de vraag op jouw website lezen.

Je kunt bezoekers aansporen tot het reageren door simpelweg te vragen om te reageren. Schrijf aan het einde van je blogpost dat je het erg leuk vind om reacties te ontvangen. Daarnaast kun je ook zeggen dat als mensen nog eventuele vragen hebben, je die graag beantwoord.

Je zult zien dat mensen veel sneller zullen reageren als je simpelweg laat zien dat je het leuk vind om reacties te ontvangen!

Je kunt social media eenvoudig integreren in jouw WordPress website. Zo kunnen bezoekers makkelijk en snel jouw artikelen delen, zonder dat ze daarvoor van jouw website weg moeten.

Begin vandaag nog aan je goede blogpost!

Het is belangrijk om de informatie hierboven zo snel mogelijk toe te passen op jouw website. Een goede blogpost leest niet alleen veel lekkerder, het staat ook veel professioneler.

Begin dan ook vandaag al om een goede blogpost te schrijven, of pas de bestaande blogposts op jouw website aan. Je hebt niks te verliezen, je kunt het alleen maar verbeteren!

Wat vind jij van de bovenstaande tips? Gebruik jij ze al? Of heb je nog een vraag die je wilt stellen?

Ik ben erg benieuwd! In de reacties hieronder kun je alles kwijt.

Geld verdienen door te bloggen?

Ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen door het plaatsen van simpele blog artikelen?

 • Geen technische kennis nodig
 • Geen opstartkosten nodig
 • Geen opleiding nodig
 • Geen voorkennis nodig
 • Direct beginnen met geld verdienen

Check hier hoe je geld kunt verdienen door het schrijven van blogposts.

Jacko Meijaard
Ik help mensen geld verdienen op het internet. Op Internet Succes Gids.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken, dit doe ik zowel op deze website, als in webinars en seminars. Check hier mijn affiliate marketing cursus waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen op het internet.

27 reacties op “5 Tips voor het schrijven van een goede blogpost

 1. De genoemde website gaat pas op 1 mei van start, dus dat heeft nu nog niet zo veel zin. Maar Jacko, ook hierin komt een blogpost, die ik minimaal twee keer per week ga vullen. Ongelooflijk bedankt voor al deze handige tips. Ik houd je op de hoogte.

 2. Hai Jacko,

  Ik wil graag een webblog beginnen omdat ik gewoon veel te vertellen heb. Het zou leuk zijn als ik daar iets mee kan verdienen.
  Via een webblog heb ik het 1 en ander gelezen over hoe je daar mee kunt beginnen. Toch heb ik nog een aantal vragen.
  Ik las dat als je een onbetaalde wordpress gebruikt, je hier geen reclame op kunt plaatsen. klopt dit? En hoe vind ik een goeie webhost? Ik heb al veel gelezen hier op jouw site. Wat heb jij ongelovelijk veel info! Ik ga jouw site zeker helemaal uitpluizen.
  Ik hoop dat jij mij antwoord kunt geven op mijn vraag. Want ehhm………
  Im ready to step out of my comfort zone.

  Alvast bedankt.

  1. Hoi Chantal,

   Tof dat je uit je comfort-zone wilt stappen; nu ook echt doen!

   Wat je vragen betreft:

   – WordPress is sowieso gratis. Je kunt hier ook gewoon advertenties op plaatsen. Het is alleen wel belangrijk dat je echt gerichte advertenties plaatst, waar bezoekers wat aan hebben.
   – Ik heb goede ervaringen met NeoStrada als hosting partij. De hosting is enorm snel, en ze reageren altijd snel op mailtjes.

   Succes!

   1. Je mag op de gratis versie van WordPress (zonder hosting dus en zonder eigen domeinnaam) geen advertenties plaatsen. Het lukt zelfs niet. Je kunt natuurlijk altijd wél een banner maken die je als afbeelding integreert in je blogpost. Zet hier de url in.

    Om Adsense e.d. te kunnen gebruiken dien je te beschikken over webhosting, bij de goede webhost providers zit hier gratis WordPress bij. Ikzelf maak gebruik van Versio. Ze zijn heel goedkoop, snel en ik ben er gewoon heel tevreden over.

    Ik wens je veel succes toe!

 3. Nóg twee tips:
  Zorg ervoor dat mensen kunnen reageren, en zorg er zeker voor dat alles Nederlandstalig is. Ik kom áltijd standaard templates tegen waar men niet even de moeite neemt om te vertalen, ook hier! Leave a comment, Enter your name, Post comment, next post, previous post, enzovoort.

  1. Hoi Jaap,

   Thanks voor je waardevolle toevoeging!
   Het vertalen van je thema is inderdaad belangrijk; is er van Internet Succes Gids.nl nog niet van gekomen. Staat op de ’to-do lijst’ :)!

 4. Hoi,
  Ik heb een website http://www.something4you.nl met woonaccessoires en meer! via prestashop helemaal top. nu zit er ook een module in voor bloggen. Dat doe ik ook regelmatig.
  Maar stel dat ik in mijn webwinkel weinig tot niks aanpas maar wel in mijn blog 1 a 2x in de week is dat voor Google voldoende of moet ik toch ook minimaal 1x week iets aanpassen in mijn webwinkel?
  Ziet Google mijn webwinkel en blog als 1 of zijn het twee afzondelijke zaken.

  Ik hoor het graag.

  1. Het gaat er niet zo zeer aan dat je ‘verplicht’ elke week iets aanpast aan je website, het gaat er om dat je continu bezig bent met het optimaliseren van je website. Daarnaast helpt het inderdaad enorm als je minimaal één of twee blog artikelen per week plaatst.

   Je website zal dan ongetwijfeld hoger gaan scoren in Google!

 5. ik heb een vraagje over het bloggen, ik wil namelijk een blog starten over de webshop labdirect.info maar is dit wel zo handig? het is namelijk om de winst te kunnen vergroten

 6. Hoi Jacko,
  Ik ben ook druk bezig met mijn site. Ik heb er al best veel tijd in gestoken maar verdien er nog niet genoeg mee. Het is nog niet de moeite waard. Ik vind het wel erg leuk om te doen en ga ook zeker van je tips gebruik maken. Aanhouder wint denk ik dan maar, bedankt!!
  Groetjes Nena

 7. Hi Jacko,

  Goed artikel. Voor ik de blog ging schrijven heb ik op je website gekeken wat belangrijke punten zijn. Duidelijkheid opmaak en een logische structuur stond voorop. Daarnaast gaf je aan om interactie aan te gaan in een blogpost. Ook deze tip heb ik opgevolgd. Dit heb ik alleen niet gedaan door mensen te laten reageren, maar door ze door te verwijzen naar een andere webpagina met meer informatie over het onderwerp. Hierbij het resultaat: http://www.marketingscriptie.nl/strategisch-marketingplan-schrijven/

  Bedankt voor de handige info Jacko!

 8. Goede info, daar kan ik wel mee uit de voeten. Heel brutaal misschien, maar misschien kun je je tekst nog eens na laten lezen op taal-/spellingfouten? Volgens mij is dat ook belangrijk voor het succes van je blogpost: dat je serieus genomen wordt door goed schriftelijk taalgebruik.

  Dank in ieder geval voor je tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *