5 Tips voor het schrijven van een goede blogpost

Een checklist voor een blogpostAls jij een website hebt is het aan te raden om deze regelmatig te voorzien van nieuwe content.

Zo laat je aan de bezoeker zien dat je actief bezig bent, en ook voor je positie in Google is dit erg goed. Google houdt namelijk van nieuwe, frisse content. Hoe meer unieke content jij op je website hebt, hoe beter Google jouw website zal beoordelen.

Een goede manier om jouw website te voorzien van nieuwe content is doormiddel van te bloggen. Een blog kun je eenvoudig opstarten door WordPress op jouw website te installeren.

Maar waar moet je allemaal op letten bij het schrijven van een goede blogpost? In dit artikel lees je een aantal handige tips zodat je binnen een mum van tijd een goede blogpost kunt schrijven.

#1: Wees waardevol

Je kunt wel een blogpost gaan schrijven, maar als niemand er wat aan heeft, is het zonde van je tijd. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar veel mensen vergeten om écht goede content aan te bieden waar de bezoeker wat aan heeft. Sommige mensen denken dat het al genoeg is om af en toe een simpel berichtje te schrijven, maar dat is niet zo.

Wil je bezoekers echt boeien, kom dan met content waardoor de bezoeker zich echt geholpen voelt. De bezoeker zal dan sneller geneigd zijn om jouw website nog eens te bezoeken.

Laat zien dat jij een echte autoriteit bent. Jij weet precies waar je het over hebt. Als mensen op zoek zijn naar informatie over het onderwerp waar jouw website over gaat, dan moeten ze bij jou zijn. Geef dus goede, complete informatie.

Als de gratis informatie op jouw website al zo goed is, hoe goed moet de betaalde informatie dan wel niet zijn ;)?

#2: Maak blogposts zoekmachine vriendelijk

Een blogpost schrijven is leuk, maar als niemand je blogpost leest, is dat natuurlijk niet erg handig en zonde van je tijd. Je moet er daarom om zorgen dat je blogpost gevonden word in Google. Door je blogpost zoekmachine vriendelijk te maken kun je veel gratis bezoekers krijgen. Deze bezoekers zoeken dan naar een bepaald zoekwoord, en komen op jouw website terecht.

Veel mensen vergeten hoe belangrijk het is om hun blogpost te optimaliseren voor Google, en dat is jammer, want daardoor lopen ze een boel gratis bezoekers mis!

Hieronder een aantal tips om je blogpost te optimaliseren voor Google:

 • Kopieer geen content van andere websites
 • Maak goed gebruik van de META tags (titel, omschrijving en alt-tags)
 • Kies een goede, korte en duidelijke URL voor de blogpost
 • Gebruik niet al te veel het keyword in de tekst
 • Schrijf waardevolle content (ook Google ziet of jouw blogpost informatief is)
 • Link (indien mogelijk) naar andere artikelen op jouw website (intern linken)
 • Maak belangrijke woorden dik gedrukt
 • Deel je blogpost op social media (zorg dat er interactie ontstaat)

Lees ook mijn artikel met daarin 5 tips om hoger in Google te komen. Daarin ga ik uitgebreider in op zoekmachine optimalisatie.

Tip: voorzie de afbeeldingen op je website van de zogenaamde META-tags. Hiermee kun je aan Google doorgeven waar de afbeeldingen op jouw website over gaan. Lees meer over scoren met Google Afbeeldingen.

#3: Zorg voor een goede, duidelijke opmaak

De bezoeker moet meteen weten waar hij of zij aan toe is. Het moet dan ook meteen voor de bezoeker duidelijk zijn of het antwoord op zijn of haar vraag gevonden kan worden in dit blogpost.

Op het internet lezen mensen vaak niet een heel artikel. Ze ‘scannen’ als het ware de tekst, om zo tot een conclusie te komen. Ze kijken of er genoeg interessante informatie staat en zijn eigenlijk meer op zoek naar kernwoorden. Het is dan ook belangrijk om je artikel zo in te richten dat het voor de bezoeker makkelijk te ‘scannen’ is.

Een voorbeeld van een goede blogpost op DroomSucces.nl.

Hierboven zie je een screenshot van een blogpost op Internet Succes Gids.nl. Zoals je ziet gebruik ik hier veel witregels en maak ik het artikel zo overzichtelijk mogelijk. Daarnaast gebruik ik ook een afbeelding.

Krijgt de bezoeker meteen lappen tekst te zien zonder daarin enige rust (witregels), dan zal de bezoeker waarschijnlijk snel afschrikken en je website verlaten. Dit ligt natuurlijk wel aan de doelgroep en aan het type website, maar in de meeste gevallen is dit wel het geval.

Iets wat je kan helpen om je blogpost overzichtelijk te maken is om H1 en H2 koppen te gebruiken (tussenkopjes, of wel ‘heading tags‘). Zo weet de bezoeker waar een gedeelte van de tekst over gaat.

Probeer de tekst daarom zo rustig mogelijk te maken. Dit kun je dus doen door veel witregels te gebruiken, en geen volle alinea’s te schrijven. Daarnaast is het verstandig om af en toe plaatjes te gebruiken, om de tekst wat ‘leuker’ te maken.

#4: Maak gebruik van afbeeldingen, filmpjes en audiobestanden

Het wordt steeds belangrijker om je blogposts op te maken met ‘rijke content’. Hiermee bedoel ik afbeeldingen, filmpjes en audiobestanden.

De bezoeker hecht telkens meer waarde aan artikelen met daarin bijvoorbeeld een YouTube filmpje, of een infographic die wat meer duidelijkheid geeft over het onderwerp.

Maak dus niet alleen een artikel met daarin tekst, maar voeg er ook afbeeldingen, filmpjes en audiobestanden in. Probeer zoveel mogelijk media bij elkaar te voegen, zodat je artikel zo compleet mogelijk is.

Wat ik vaak doe is een artikel over een bepaald onderwerp schrijven, en daar later nog een YouTube filmpje in te voegen, waarin ik een bepaald iets verder uitleg. Dat is een leuke toevoeging op het artikel. Daarnaast kan mijn filmpje ook nog gevonden worden in YouTube, en komen mensen zo op mijn website terecht.

#5: Zoek de interactie!

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om de interactie op te zoeken. Dit kun je natuurlijk doen door jouw artikel te delen op bijvoorbeeld Facebook en Twitter, maar dit kun je ook doen door mensen aan te sporen om te reageren op jouw artikel.

Normaal gesproken zijn reacties op artikelen erg relevant aan het onderwerp, en dus is dat goed voor Google. Daarnaast kunnen bezoekers ook interessante informatie uit de reacties halen. Als een bezoeker bijvoorbeeld nog een vraag heeft over het onderwerp, dan kun je die daar beantwoorden. Andere bezoekers die ook met die vraag zitten, kunnen dan het antwoord op de vraag op jouw website lezen.

Je kunt bezoekers aansporen tot het reageren door simpelweg te vragen om te reageren. Schrijf aan het einde van je blogpost dat je het erg leuk vind om reacties te ontvangen. Daarnaast kun je ook zeggen dat als mensen nog eventuele vragen hebben, je die graag beantwoord.

Je zult zien dat mensen veel sneller zullen reageren als je simpelweg laat zien dat je het leuk vind om reacties te ontvangen!

Je kunt social media eenvoudig integreren in jouw WordPress website. Zo kunnen bezoekers makkelijk en snel jouw artikelen delen, zonder dat ze daarvoor van jouw website weg moeten.

Begin vandaag nog aan je goede blogpost!

Het is belangrijk om de informatie hierboven zo snel mogelijk toe te passen op jouw website. Een goede blogpost leest niet alleen veel lekkerder, het staat ook veel professioneler.

Begin dan ook vandaag al om een goede blogpost te schrijven, of pas de bestaande blogposts op jouw website aan. Je hebt niks te verliezen, je kunt het alleen maar verbeteren!

Wat vind jij van de bovenstaande tips? Gebruik jij ze al? Of heb je nog een vraag die je wilt stellen?

Ik ben erg benieuwd! In de reacties hieronder kun je alles kwijt.

Geld verdienen door te bloggen?

Ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen door het plaatsen van simpele blog artikelen?

 • Geen technische kennis nodig
 • Geen opstartkosten nodig
 • Geen opleiding nodig
 • Geen voorkennis nodig
 • Direct beginnen met geld verdienen

Check hier hoe je geld kunt verdienen door het schrijven van blogposts.

26 reacties

 1. Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar
 4. Avatar
 5. Avatar
  • Avatar
 6. Avatar
  • Avatar
   • Avatar
 7. Avatar
  • Avatar
 8. Avatar
 9. Avatar
 10. Avatar
 11. Avatar
  • Avatar
 12. Avatar
 13. Avatar
 14. Avatar
  • Avatar
 15. Avatar
 16. Avatar
 17. Avatar

Laat een reactie achter