Internet of Things klinkt misschien nog een beetje technisch, maar inmiddels zie je het overal terug. Het biedt ook volop kansen om er geld mee te verdienen. Toch zijn er nog genoeg ondernemers die twijfelen of het wel slim is om erin te investeren. Vaak gaat het niet eens om de techniek, maar om de vraag of het zich wel terugbetaalt. Wat ook meespeelt, is dat je vaak moet samenwerken met andere bedrijven. Best logisch dat niet iedereen er meteen aan begint. Toch is er beweging.
Want zodra ondernemers zien dat hun concurrent ineens slimmer, sneller of goedkoper werkt dankzij IoT, beginnen ze zelf ook te denken. Alleen, het is wel handig om in je achterhoofd te houden dat IoT geen doel op zich is. Het is gewoon een middel om iets beter, sneller of makkelijker te maken.
Inhoudsopgave
Wat is internet of things eigenlijk?
Internet of Things, vaak afgekort als IoT, klinkt misschien ingewikkeld, maar wat is IOT precies? Het gaat om apparaten die via internet met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen, zonder dat jij daar steeds iets voor hoeft te doen. Denk aan een thermostaat die automatisch je huis verwarmt als je onderweg bent, een koelkast die bijhoudt wat er bijna op is of een machine die zelf aangeeft dat hij onderhoud nodig heeft. IoT zorgt ervoor dat al die losse apparaten slimmer worden en met elkaar samenwerken. Dat maakt dingen niet alleen makkelijker, maar ook efficiënter. Dat maakt het interessant voor zowel mensen thuis als bedrijven die slimmer willen werken.
Denken in diensten in plaats van spullen
Als je serieus werk wil maken van geld verdienen met IoT, is het slim om je verdienmodel onder de loep te nemen. De traditionele manier zoals een product verkopen en klaar, werkt vaak niet meer. Het is dan slimmer om te denken aan een dienst in plaats van alleen een product. Dus in plaats van een machine te verkopen, laat je de klant betalen voor het gebruik ervan. Klinkt anders, maar het opent ook nieuwe deuren. Soms is het zelfs een andere partij die belang heeft bij jouw dienst en wil investeren. Het is dus slim om eerst te bedenken wie er allemaal baat bij hebben. De winst zit hem niet in de hardware. Het draait om de data en vooral om wat je daarmee doet. Voor bedrijven die altijd in producten hebben gedacht, is dat even schakelen. Ze moeten gaan nadenken als dienstverlener. Dat betekent ook dat medewerkers moeten leren om anders te kijken. Dat kan even wennen zijn, maar het loont wel.
Samenwerken met andere specialisten
Een IoT project zet je meestal niet alleen op. Er komt van alles bij kijken. Iemand moet de hardware bouwen, een ander regelt de verbinding, weer iemand anders slaat de data op in de cloud en dan is er nog iemand nodig die van al die cijfers iets begrijpelijker maakt. Dat moet uiteindelijk ook nog overzichtelijk getoond worden aan de gebruiker. Kortom, je hebt verschillende experts nodig die samen een goed werkend systeem maken.
Wat levert het op?
Met IoT kun je online geld verdienen door slimmere diensten aan te bieden. Denk aan een afvalbedrijf dat belooft dat de bak nooit meer vol zit of een loonwerker die garandeert dat een perceel netjes schoon is. Zelfs een suikerleverancier kan op basis van het weer zorgen dat er altijd genoeg voorraad is voor een ijsfabrikant. Dat klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het gebeurt nu al. Daarnaast levert het ook vaak besparingen op. Slimmere machines hebben minder mensen nodig om ze te bedienen, dus je haalt je investering sneller terug. De meerwaarde zit meestal in de software en de manier waarop de gebruiker er iets aan heeft en dat is precies wat een klant belangrijk vindt.
Ook de plek in de keten doet ertoe
Geld verdienen met IoT kan op verschillende plekken in de keten. Je nu investeert, iets produceert of de dienst uitvoert, elke rol vraagt weer iets anders. Als je van rol verandert, moet je dus ook weer andere mensen aanhaken die daar verstand van hebben. Het kost tijd om dat allemaal goed af te stemmen, maar het kan je ook een hoop opleveren.