Must read boeken voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling

Ik geloof er in dat het lezen van boeken één van de meest waardevolle en latverhogende activiteiten in je leven kan zijn. Mensen die mij volgen die weten dan ook dat ik elke dag uit een boek lees; vaak een business boek of op z'n tijd een verhalenboek. Doordat ik elke dag ben ga lezen, ben ik op zakelijk- en persoonlijk gebied écht enorm gegroeid, en raad ik iedereen ook aan om elke dag minstens een half uur te lezen. Om je een beeld te geven welke boeken mij de afgelopen jaren enorm hebben geholpen heb ik hieronder een overzicht van mijn 'must read' boeken gemaakt. Doe er wat mee. 

PS: Boeken zijn vermeld in willekeurige volgorde.


BOEK 1

Awaken The Giant Within - Anthony Robbins

Eén van de boeken waar het bij mij allemaal begon was Awaken the Giant Within van Tony Robbins. Tony legt je uit waarom en hoe je alles in je leven kunt bereiken wat je maar wilt - als je maar actie onderneemt en er voor gaat. Voor mij was dit één van de eye-openers waardoor ik ging nadenken over mijn 'life task' en dat ik ging inzien dat ik veel meer wilde zijn dan opgesloten zijn in een 9-tot-5 leven. Laat je door niets of niemand tegenhouden en ga voor je dromen. Hoe gek ze ook mogen klinken.


BOEK 2

Man's Search for Meaning - Frankl, Viktor E.

Jij bepaald hoe je omgaan met de tegenslagen in het leven. Man's Search for Meaning vertelt het verhaal van Viktor E. Frankl, een psycholoog die enkel jaren in Auschwitz heeft doorgebracht. Hij vertelt je hoe hij ondanks alles in leven heeft kunnen blijven, en hoe het er daar aan toe ging. Na het lezen van dit boek besef je dat je 'het zo slecht nog niet hebt', heeft mij beter leren omgaan met 'tegenslagen' en het leven meer te weten waarderen. Elke dag die we in vrijheid leven, is een dag om dankbaar voor te zijn.


BOEK 3

De Alchemist - Paulo Coelho

Wil je iets in je leven? Ga er dan voor. Waarschijnlijk zit het al in je, maar weet je het nog niet en heb je het daardoor niet gevonden. Klinkt misschien wat vaag, maar na het lezen van De Alchemist begrijp je het. Paulo vertelt je de levensweg van een schaapsherder die zijn dromen achterna gaat, met alle voor- en tegenspoed die er bij komt kijken. Leuk en inspirerend boek wat mij meer heeft doen beseffen dat je alles kunt bereiken, als je maar bereid bent er voor te (blijven) gaan en niet op te geven.


BOEK 4

Tools of Titans - Tim Ferris

Eén van mijn favorieten. Wanneer ik even niks te doen heb of inspiratie nodig heb lees ik snel even een paar bladzijden uit Tools of Titans. In Tools of Titans lees je 'fragmenten' uit podcast interviews met succesvolle mensen zoals Tony Robbins, Arnold Schwarzenegger en Jacko Willink. Levensadviezen van de beste leermeesters.


BOEK 5

Influence - Robert Cialdini

Dit boek heeft mij het vak Marketing geleerd. Influence is dan ook een klassieker die je eigenlijk elk jaar zou moeten lezen. In Influence vertelt Robert je de 6 geheimen van verleiding; de pilaren hoe marketing werkt, en hoe je mensen over kunt halen (bij jou te kopen). Deze pilaren kun je ook toepassen op andere vlakken in je leven - een aanrader voor iedereen die de fundamenten van marketing (ofwel 'persuasion' wilt leren.


BOEK 6

As a Man Thinketh - James Allen

Een klein maar o zo belangrijk boek. In As a Man Thinketh lees je wijsheiden over het leven en hoe je als mens 'moet' leven. Lees dit boek gerust een paar keer achter elkaar, want de eerste keer zal niet zo makkelijk gaan ;-).


BOEK 7

Lord of the Flies - William Golding

Wat gebeurd er als een vliegtuig vol kinderen op een onbewoond eiland neerstort? Bizar boek wat laat zien hoe wij als mens in elkaar steken - met eigenlijk één keiharde realiteit als rode draad.


BOEK 8

Shoe Dog - Phil Knight

Dit boek las ik op vakantie in Marokko, en heeft me een hele vakantie vermaakt. In Shoe Dog lees je het ondernemersverhaal van Nike-oprichter Phil Knight. Ook een bedrijf als Nike heeft zich niet vanzelf opgericht, en Phil heeft meer dan één tegenslagen gehad bij het opzetten er van. Denk nooit dat iets vanzelf gaat, of dat iedereen voor je zit te juichen. Ongetwijfeld één van mijn favorieten wat laat zien wat er kan gebeuren als je gewoon nooit opgeeft en in jezelf én je doelen blijft geloven.


BOEK 9

Tribe of Mentors - Tim Ferris

Net als Tools of Titans een verzameling van levensadviezen van de 'groten der aarde'. Heerlijk om af en toe een hoofdstuk te lezen en zodoende motivatie op te doen. Wat ik zo krachtig vind aan deze boeken is dat je eerlijk advies en verhalen leest van mensen die vaa al veel verder dan jou zijn; ook zij hebben fouten gemaakt en doen dit nog steeds, maar door van hun fouten en verhalen te leren, hoef jij deze fouten niet meer te maken.


BOEK 10

Rijke Pa, Arme Pa - Robert Kiyosaki

Het opzetten van assets. Verstandig omgaan met geld. Niet denken "dat ik dit niet kan betalen", maar juist "hoe kan ik dit betalen". Het verschil tussen een rijke- en een arme mindset. Het boek wat mij heeft geleerd om assets op te bouwen.


Dat zijn ze nog niet allemaal!

Hierboven staan tien boeken die voor mij een enorm verschil hebben gemaakt - zowel zakelijk als privé en mindset. Dit zijn ze echter nog niet allemaal. De onderstaande boeken hebben net als de boeken hierboven een enorm verschil gemaakt. Reden dat ze hieronder staan, is omdat het anders zo'n mega lange pagina word. 

Let op: de onderstaande boeken zijn dus niet 'minder goed' of 'minder belangrijk'.

 • The 48 Laws of Power - Robert Greene
 • The Art of Seduction - Robert Greene
 • Mastery - Robert Greene
 • The 33 Strategies of War - Robert Greene
 • Steve Jobs - Walter Isaacson
 • The Great Gatsby - Fitzgerald, F. Scott
 • The Lord of the Rings Triologie - J.R.R. Tolkien
 • The Hobbit - J.R.R. Tolkien
 • Predictably Irrational - Dan Ariely
 • Discipline Equals Freedom - Jocko Willink


 • Great Expectations - Charles Dickens
 • You Are A Badass - Jen Sincero
 • Het Kerkhof der Vergeten Boeken (vierluik) - Carlos Ruiz Zafon
 • The Psychology of Selling - Brian Tracy
 • The Game - Neil Strauss
 • The Truth - Neil Strauss
 • Launch - Jeff Walker
 • Who Moved My Cheese? - Spencer Johnson
 • Dotcom Secrets - Russell Brunson